30 November 2011

Pizza pletenica

Zanimljiv, veoma dekorativan, veoma ukusan recept. Ovaj  recept sam pre 10 godina dobila od kumove mame, stare kume. Zato se ova pletenica zove još i kumovska pletenica. Probajte :-)



Potrebno: 800 g brašna
½ l mleka
1 kvasac
1 mk soli
1 vk šećera
2 vk ulja
50g margarina

Priprema:
Zamesiti testo i podeliti na 6 delova.
Razvući svaki deo i premazati ga razmekšalim margarinom.
Zaseći i preklopiti kao salčiće. (razviti krug pa zaseći na 4 mesta - ali ne do kraja, preklapati ka sredini jednu na drugu)
Ostaviti da odstoji u frižideru 20 min.

Razvući u pravougaonik. Po sredini naneti fil.
Stranice zaseći pa savijati kao pletenicu preko fila.
Premazati jajetom i peći na 200 C oko 40 min (dok lepo ne porumeni). 

Prijatno!

Prelepe čestitke

Bliže nam se Nova godina i Božić. Mislim da je mnogo lepše, ukoliko se ima vremena, da sami napravimo čestitke. Ovakve čestitke imaju lični pečat i mnogo dublju poruku ljubavi nego kupovne. Probajte nije teško :-)

Potrebno:
Parče tvrđeg  papira dimenzija 30cm x 11cm
Poželjno hamer, ali može i neki tanji. Našla sam jako lepe zlatne i srebrne kartone po ceni 15 din A4 format u knjižari.
Kolaž papir ili bilo  koji šareni papir za uvijanje. Ja sam koristila i motive iz starih dečijih časopisa (onih večito obavezno- neobaveznih u nižim razredima oš)
lenjir
lepak
skalpel
makaze
satenske tračice (13 din po metru)
stikeri (po želji)
sjaj...

Iseći karton po dimenziji. Iscrtati mrežu po dimenzijama 5cm,5cm,10cm,5cm,5cm sa duže strane.Po linijama pritisnuti tupom stranom noža da bi se lakše presavilo.

Presaviti prvo na 10 cm, a zatim krila od 5 cm vratiti unazad.

Izabrani šareni papir iseći :
1x ( 9cmx10cm)= središnji deo
4x(4cmx10cm)= krila
Ja sam napravila 2x2 krila; tj koristila sam različiti dezen za unutrašnja i spoljašnja krila.
Zalepiti prvo središnji deo pa krila.

Sklopiti čestitku pa grafitnom olovkom po sredini iscrtati liniju tako da na oba krila ostane trag.


Skalpelom pažljivo zaseći. Obrisati ostatke grafitne olovke.

Satenski traku provući kroz zarez.


Zalepiti traku i krilo. Ponoviti sa druge strane.


Po želji čestitku ukrasiti stikerima, natpisima sl.

Ove čestitke su pogodne za sve vrste čestitanja ne samo za Božić i Novu godinu.





Američke krofne

Odlične, odlične krofne! Veoma se brzo prave, a još brže pojedu. Ukoliko ostane nešto za sledeći dan meke su i podjednako ukusne kao sveže. 


          Kada je pre par godina moj sin prvi put probao krofne iz Mc Donaldsa, zatražio je od svoje super mame da mu isto veče napravi baš te krofne kod kuće. Mission impossible, pomislila sam. Međutim kao svaka mama morala sam da se potrudim i opravdam toliko njegovo poverenje u moje moći. Pregooglala sam gomilu postova. Pregledala gomilu recepat, dosta ih isprobala. Međutim svaki put bi bilo pa nisu loše, ali! 
           Već sam pomislila da odustanem kada sam naletela na "tajni recept" . Kako je to zvučalo intrigantno. 
           Spisak sastojaka je bio sasvim uobičajen, sam posupak izrade takođe. Jedino što je odskakalo bio je krompir pečen u micro. Skeptično sam bušila viljuškom krompir i izvirivala šta će se desiti  mojoj mikrotalasnoj. I ništa, krompir je bio mekan i lako se pasirao kroz cediljku, a micro ostala čitava.
           Poučena iskustvom iz drugih recepata kod kojih je krompir zamenjen instant krompir pireom, morala sam da isprobam i tu varijantu. Savršeno! Ukus je ostao nepromenjen, a proces izrade još više uprošćen i ubrzan.


Potrebno:
2 šolje mleka ( 250 ml)
1 kk malo šećera
kockica kvasca (50g)
4 šolje brašna (ja sam dodala još 1/2 šolje, zavisi od brašna)
1 šolja instant krompir pirea
1 kašičica soli
1/2 šolje šećera.
4 kašike ulja.

Priprema:
Ugrejati  mleko sa malo šećera. Rastopiti  kvasac i ostaviti 5 min da nadođe. Pomešati brašno, instant krompir, so, šećer. Dodati mleko i 4 kašike ulja. Zamesiti  testo i malo izraditi na brašnom posutoj površini. Neka vas ne brine što nije sasvim glatko testo, tj što se primećuju ljuspice krompira. Testo je mekano i pomalo lepljivo. 
Pobrašniti površinu i razvući testo oklagijom na 1,5 cm debljine.  Seći krofne uz pomoć šireg i užeg okruglog sekača. U mom slučaju odlično su poslužile čaša za vodu i čašica za žestoka pića - 9 cm i 3 cm prečnika. Od ove smese ispadne oko 20 krofni.
Prebaciti krofne na krpu posutu sa malo brašna (da se ne zalepe za krpu).
Ostaviti da se malo odmore 10-15 min. 
Pržiti u zagrejanom ulju (ne sme da se puši ulje, kod mene je to broj 8 na skali 1-12) dok lepo ne porumene.
Izvaditi na kuhinjski ubrus da se ocede od suvišne masnoće.

Toplu krofnu staviti u toplu glazuru i malo okrenuti. Ostaviti da se osuši.

glazure:
osnova: U većoj šolji (mug) zagrejati pola šolje (cup) mleka sa kašikom putera.

limun glazura:
Dobro izmešati: 1 šolju prah šećera, 2 kašike ugrajanog mleka, 1/4 kašičice dr Oetker ekstrata vanile,1/4 kašičice soka od limuna (može i ekstrat).

čokolada:

Dobro izmešati: 1 šolju prah šećera, 3 kašike ugrajanog mleka, 2 kašike čokolade u prahu.

        Glazura se brzo steže, ukoliko želite da pospete kokosom ili šarenim mrvicama bilo bi dobro da imate pomoćnika :-). Ukoliko se glazura stegne pre nego što uvaljate sve krofne, ugrejte je malo u micro.



         Zamalo da zaboravim, neophodno je da ove krofne budu oblika prstena jer se tako ravnomerno isprže. Varijanta krofni bez rupe, poput naših standardnih krofni, nije se pokazala kao dobra ideja.

Originalan recept možete pogledati ovde



29 November 2011

Prave pekarske slane kifle

Moja porodica mnogo voli peciva. Čini mi se da bi u svako doba dana mogli da klopaju kiflice, perece, pletenice...U mnoštvu recepata izdvojio se jedan zaista poseban. U pitanju su slane kifle posute krupnom morskom solju. Sjajne kifle, prave pekarske.
Nekoliko puta sam pravila ove kifle i svaki put su ispale savršeno. Ovo je posna varijanta koja ne zaostaje za originalnim mrsnim ni malo.


Potrebno je:
1 kg belog brašna (meko brašno tip500)
25 g svežeg kvasca (1/2 kocke)
1/2 margarina
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
1/2 l vode
1 kašika sirćeta

Priprema:
Prosejati brašno sa solju u  posudu srednje veličine. U sredini napraviti udubljenje.
1 dl vode ugrejati sa šećerom u mikrotalasnoj par minuta na najačem.
Rastvoriti kvasac i ostaviti da naraste (10 min).
Margarin istopiti (ponovo u mikrotalasnoj)
4 dl vode ugrejati pa u to dodati kašiku sirćeta.
Kada kvasac naraste uliti zajedno sa rastopljenim kvascem i vodom sa sirćetom u brašno. Zamesiti mekano testo koje se ne lepi za ivice posude. Ostaviti na toplom 40 min da naraste.
Premesiti i ostaviti dodatnih 25 min da narasta.
Moji volje manje kifle zato sam ja testo podelila na 32 dela, ukoliko želite autentičan izgled pekarskih kifli držite se originalnog recepta i podelite testo na 15 delova.

Svaki deo rastanjiti i rolati ka sebi. Složiti na peka papir i uključiti rernu da se ugreje na 250C.


Kada je rerna ugrejana kifle premazati vodom i posuti krupnom morskom solju.



Peći 12 min na 250C. Ukoliko koristite mešavinu ražanog i belog brašna peći ih 15 min.
 


Za mrsnu verziju 1 dl vode zamenite 1 dl mleka.

 Izvor je Coolinarika i originalan recept možete pogledati ovde.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...