Kroasan torta


Kuma Dragana uvek ima novi isproban recept za mene. Tako je bilo i ovaj put. Čačanke su se nekoliko puta dokazale kao sjajne domaćice i kuvarice :-), kumo hvala za sjajan recept!!!. Ova torta je izuzetno laka za napraviti, a opet izuzetno ukusna. Mada sam sama bila poprilično skeptična po pitanju 7 days kroasana u torti, moja porodica me odmah uverila da mesta sumnji nema. Punih usta su u nekoliko navrata ponavljali kako tako dobru tortu odavno nisu jeli. :-/, :-)


Potrebno:
300g Plazma keksa (u komadu)
200g Eurokrema
2 pudinga od vanile
9 kašika brašna
9 kašika šećera
1 l mleka
2 žumanceta
100g čokolade za kuvanje
1 velilka kesa mini kroasana od čokolade + jedna mala (ili 3 male kese)
250g margarina
200g šlaga
200ml soka od pomorandže (ili Fante)

Priprema:
Pomešati brašno sa praškom za puding. Umutiti žumanca sa mlekom i šećerom. Polako uliti smesu u brašno (sa pudingom) Sve dobro izmešati i kuvati na laganoj vatri. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Umutiti 250g margarina i dodati ohlađenom filu. Umutiti mikserom. Smesu podeliti na dva dela i u jedan deo dodati 100g rastopljene čokolade za kuvanje.

A Sada mali trik moje strine. Strina LJilja je u stvari suprugova strina, ali je volim kao svoju- pa je tako i zovem :-) Podlogu na koji se ređa keks poprskati vodom. Vodu istresti i posuti podlogu kristal šećerom. Na ovaj način keks se neće zalepiti za podlogu i lako se vade uredni parčići!


Sada ređanje torte:
Keks na kratko potopiti u sok i ređati na podlogu.
Preko keksa naneti čokoladni fil.
Kroasane preseći na pola po dužini i isečenu stranu okrenuti na gore.
Preko kroasana premazati žuti fil.
Eurokrem blago zagrejati u micro ili na pari, pa premazati preko žutog fila. Ukoliko je fil suviše redak možete tortu staviti 30 min u frižider da se malo stegne, a onda premazati eurokremom.
Preko Eurokrema  premazati umućeni šlag i ukrasiti tortu po želji.

Torta je veoma velika, na kraju je bila dimenzija 27cm x 33cm,a visoka 5cm.
Od 300g keksa ostala su mi samo 2 komada, a keks sam ređala u 4 reda.
Potroši se oko 15 komada kroasana. Ukoliko želite višu tortu možete stavljati cele kroasane, samo ih prethodno umočite u sok ili mleko.
Ovaj recept može imati razne verzije. Umesto da se fil deli možete iskombinovati da ceo fil bude od vanile sa čokoladnim kroasanima, ili čokoladni sa kroasanima od vanile (šampanjca...). Možete naizmenično ređati različite kroasane da se dobije efekat šahovske table... Pustite mašti i nepcima na volju :-)


Comments

  1. Cula sam za ovu tortu, ali jos ju nisam probala. Svidja mi se kako izgleda...

    ReplyDelete
  2. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    ReplyDelete
  3. Torta je prelepa ja sam je vise puta pravila samo ovu tortu i jedemo svi u kuci vrh je necete se pokajati ako probate

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts