09 June 2012

Brownies sa kakaom

Da li ste do sada probali brownies? Da li vas je nakon američkog filma mučilo pitanje šta su i kakvi su ti čokoladni zalogajčići, koje glavni glumci uz poprilično mmmmmm…mmmm….trpaju u usta? Mene jeste. Zato sam se bacila u akciju i pronašla goooomilu recpata za ovaj američki kolač. Postoji zaista puno varijacija na temu. Sa mlečnom čokoladom, sa 70% kakaa…sa kakaom u prahu, sa ili bez orašastih plodova….I na kraju chewy, cakey or fudgy brownies. Što bi značilo u slobodnom prevodu brownies sa  čvrstom vazdušastom, mekom vlažnom ili ekstra zbijenom, ekstra vlažnom strukturom. Bilo je veoma teško odlučiti se za bilo koji od ponuđenih recepata. Hej, pa ja još nisam probala ni jednu od ponuđenih varijanti da bih mogla da kažem – volim to i to.
Upravo stoga, odlučila sam da krenem od početka i od najjednostavnije varijante. Ovaj recept je veoma cenjem u blogerskim vodama, pa sam odlučila da mu dam šansu. Kako je moja porodica upoznata i oduševljena sa konceptom australiske Mud cake, pretpostavila sam da će im se ova chewy varijanta svideti. Znate šta? Bila sam 100% u pravu.  Sledeća varijanta je sa čokoladom za kuvanje i možda ponekim lešnikom. Videću već. Jedno je sigurno brownies će uskoro opet biti na našem meniu.


Brownies sa kakaom
Potrebno:
140g putera
280g šećera
80g gorkog kakaa
1/4 kašičice soli
1/2 kašičice ekstrakta vanile
2 jajeta (a klase, hladna)
65g brašna
opciono
šaka oraha, lešnika, čokoladne kapljice...


Priprema
Rešetku postaviti na donje ležište u rerni. Uključiti rernu da se ugreje na 165C*
Po originalnom receptu potrebno je pleh veličine 20cm x 20cm obložiti peka papirom ili folijom. 
Ja nisam, jer sam koristila (po prvi put) moj novi silikonski (okrugli) pleh.

Pomešati puter, šećer, kakao i so u posudi (sigurnoj za upotrebu u microtalasnoj). Staviti posudu u mikrotalasnu. Nisam merila vreme, ali je potrebno oko minut vremena na 800w, da se sve lepo rastopi. Dobro izmešati i ostaviti da se malo prohladi (da bude toplo umesto vrelo). Neka vas ne zbuni tekstura smese. Prilično je gromuljasta - mene podseća na popareni mak.
Dodati jedno po jedno jaje i ekstrakt vanile. Dobro izmešati. Smesa je sada već homogena, sjajna i glatka.
Dodati brašno i nekoliko puta snažno izmešati spatulom. Dodati po želji lešnike, kapljice čokolade..
Izliti u pripremljni pleh.
Peći 35 min, ili dok čačkalica zabodena u centar ne izađe samo malo zamrljna.
Ostaviti da se potpuno ohladi na žici. Ukoliko želite lep presek stavite u frižider na pola sata (pošto se već ohladilo)
Uz pomoć peka papira ili folije izvaditi brownies iz pleha. Kod silikonskog pleha ova faza nije bila potrebna.
Iseći na 16 - 25 komada, u zavisnosti od željene veličine brownies-a.

Ovo su chewy brownies, ukoliko želite da budu fudgy, deo običnog šećera zamenite braon šećerom.


4 comments:

  1. Bas socno izgledaju. I mi ih puno volimo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesu sočni, baš baš. I mi ih volimo :-)

      Delete
  2. Mmm omiljeni :) moracu da probam i ovaj receptic :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj Cokoladice, pa mi javi kako ti se sviđa :-)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...