02 August 2012

Mocart torta Stefanelli


Mocart torta je zaista odlična. Savršeno je izbalansirana i ukoliko ste ljubitelji čokolade i malina zaljubićete se u nju na prvi zalogaj. Namerno sam rekla maline, mada po receptu idu višnje, jer je ova torta za klasu bolja sa malinama. Stefanelli, autor ovog recepta, već nekoliko puta je nesebično objavljivala svoje proverene recepte i na tome joj jedno veeeliko hvala. 
Inače, povod za ovu tortu je proslava 12 godina braka. Kad pre :-)))

Mocart torta Stefanelli



KORA:
(potrebne su 3 ovakve kore)
4 belanca
160g šećera
110g mlevenih oraha 
2 štangle čokolade (izrendati)
1 vk mlevenog keksa (plazma ili prezle)
prstohvat soli

Priprema:
- Rernu uključiti na 180C* da se zagreje.
- Pripremiti pleh (28 cm - postaviti ga peka papirom)
- Pomešati  orahe, keks i rendanu čokoladu
- Belanca posoliti sa prstohvatom soli. Umutiti ih u čvrst sneg. 
- Dodati šećer i umutiti u čvrst šaum.
- U šaum dodati smesu oraha, keksa i čokolade. Laganim pokretima butalice (varjače) sjediniti  smese.
- Sipati u pleh, poravnati i peći 20 min.
- Pečenu koru pažljivo! izvaditi na rešetku da se hladi. 
Kora je lomljiva i bilo bi dobro da podmetnete nešto ispod dok je prenosite. Ja približim rešetku pa je uz pomoć peka papira samo prevučem na nju.

FIL I:
12 žumanca 
18 kašika šećera u prahu 
200g čokolade 
250g putera

- Umutiti penasto žumanca sa šećerom.
- Na pari skuvati u krem. (oko 15 min)
- Pred kraj kuvanja dodati čokoladu.
- Ostaviti da se ohladi (povremeno promešati)
- Umutiti puter i  dodati ohlađenom kremu.
Kremove na pari ka kuvam u mikrotalasnoj. Umućena žumanca sa šećerom stavim u micro na najače. POsle 20-30 sekundi izvadim i promešam. Ponovo vratim u micro. Nakon 20 sekundi  ponovo vadim i mešam. Postupak  se ponavlja do željene gustine. Sve ukupno (sa vađenjem i mešanjem) nije potrebno više od 5 min.

FIL II:
250 ml slatke pavlake
šolja praha za šlag
3/4 šolje kisele vode
- Umutiti slatku pavlaku
- Umutiti prah za šlag sa kiselom vodom
- Spojiti obe smese

VOĆE:
1 kg višanja ocediti od soka. 
ILI
1 kg malina

sLAGANJE:
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag

Kada tortu treba presvući fondanom napraviti 4 kore.


Napomena:
Moja rerna slabije peče. Zbog toga korice pečem 20 min na 200C*, vi prilagodite vreme pečnja svojoj rerni.
Original recept možete pogledati ovde


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...