31 December 2012

Betty Boop


Veoma lepa voćna torta, još jedna u nizu sjajnih torti  by Violetlove. Kora je takva da može sama da se jede. Tortica koju ću sigurno još koji put praviti.




Potrebno:
biskvit
4 žumanceta
220 g šećera
2 vanilin šećera
320 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
100 g putera
100 g bele čokolade
100 ml jogurta
100 ml vrele vode
7 belanaca
prstohvat soli
kašičica rendane limunove korice
kašičica rendane pomorandžine korice
Preliv
200 ml mleka
150 ml vode
50 ml tamnog ruma ili kašika ekstrata
1 Dr. Oetker Ciobar prah bela čokolada
voćni fil
300 g malina
50 g šećera
80 g gustina
50 g putera
krema
500 ml mleka
100 g šećera
2 pudinga slatka pavlaka
3 žumanceta
3 vanilin šećera
150 g bele čokolade
½ l slatke pavlake
1 želatin

Priprema.
Krema:
Umutiti žumanca sa šećerom, vanillin šećerom I brašnom, razrediti mlekom. Skuvati u micro kao puding. U vrelo dodati belu čokoladu izlomljenu na kockice, izmešati. Presuti na plastični poslužavnik, prekriti prozirnom folijom I ostaviti da se ohladi.
Kada se krema ohladi umutiti slatku pavlaku. Želatin pripremiti po uputstvu sa kesice.
Kremu razraditi mikserom I u nju dodati istopljen želatin. Lagano umešati slatku pavlaku.
Kremu podeliti na 3 dela.
Biskvit:
Rernu zagrejati na 175C*
Zasebno istopiti belu čokoladu i puter.
Umutiti žumanca sa pola količine šećera i vanilin šećerom. Dodati rendanu koricu limuna i pomorandže. Dodati rastopljene čokoladu i puter, jogurt, vrelu vodu i drugu polovinu šećera.
Brašno pomešati sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Dodti smesi. Umutiti belanca sa prstohvatom soli u sneg i lagano umešati u smesu. Dno kalupa za tortu (26Ø) obložiti papirom za pečenje. Uliti smjesu u kalup i peći oko 60 minuta (proveriti čačkalicom).
Kad je pečen, ostaviti ga u kalupu 5-10 min pa izvaditi iz kalupa i prebaciti na žicu da se skroz ohladi. Ohlađenom biskvitu odstraniti gornju koricu (prelepa je kao kolač). Biskvit prerezati na 4 dela.
Preliv:
Sve sastojke pomešati I kuvati.
fil od voća:
Maline odmrznuti i usitniti štapnim mikserom. Premeriti ih pa doliti vode da se dobije ukupno 600ml voćne kaše. Dodati mešavinu šećera I gustina. Skuvati u micro gustu masu. U vruće umešati puter. Podeliti na 3 dela..

 
Slaganje:
Na podlogu postaviti donju koru I oko nje obruč od kalupa
Lagano kašikom natopiti biskvit toplim prelivom (kasnije podgrejati ukoliko ima potrebe)
Prvi deo voćnog fila odmah razmazati po biskvitu. (takođe gap o potrebi podgrejati)
Staviti na kratko u frižider da očvrsne
Premazati prvi deo kreme po očvrsnutom filu od malina (ukoliko krene da se želira umutiti ponovo)
Poklopiti drugim biskvitom, lagano potisnuti.
Ponoviti postupak, na kraju je kora.
Tortu ostaviti u frižideru preko noći.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...