31 December 2012

Ledene kocke by Sandra



Komšinica Sandra mi je pre gotovo godinu dana dala ovaj recept. Čekala sam pravu priliku da ga objavim, a ova Novogodišnja noć mi se čini kao stvorena za to. Uz par mojih izmena ovo su prelepe kremaste ledene kocke. Dovoljno brze, a dovoljno svečane za ovo veče.
  Srećnu i berićetnu Novu 2013. godinu želim svima :-))


Potrebno:
6 jaja
2 kašike šećera
6 kašika šećera
2 kašike kakaoa (ness kafe)
172 praška za pecivo
Preliv:
300g šećera
3 dl vode
1 kašika ruma (rum ekstrakta)
Bela krema:
½ l mleka
300g šećera
1 kašika rendane korice limuna
9 kašika oštrog brašna
2 vanilin šećera
1 margarin
Glazura od čokolade:
150 g čokolade za kuvanje
1 kašika margarina
1 dl mleka

Priprema:
Kora:
Rernu uključiti na 200C*
Penasto umutiti 6 belanca sa 2 kašike šećera, pa dodati 6 žumanca.
Pomešati 6 kašika brašna, 1/2 praška za pecivo i 2 kašike kakaoa. Lagano umešati u smesu. Peći u podmazanoj tepsiji 20 minuta.
Preliv:
Ušpinovati 300g šećera sa 300ml vode, dodati kašiku ruma i preliti preko kore. Ostaviti da lepo upije.
Bela krema:
Pomešati 400ml mleka, 300g šećera, 2 vanilin šećera, koricu limuna i 9 kašika oštrog brašna. Skuvati gust fil u mikrotalasnoj. Prekriti prijanjajućom folijom I ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti margarine, pa u to dodati ohladjen fil.
Glazura:
U posudici izmešati sve sastojke za glazuru od čokolade i zagrevati u mikrotalasnoj dok se čokolada ne otopi. Glazuru preliti preko kolača. Lagano tresnuti plehom o podlogu da se čokoladna glazura ravnomerno razlije.
Staviti kolač u frižider da se glazura stegne.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...