31 January 2012

Pinjata


Ima li lepše slike od slike nasmejanih, srećnih  klinaca. Moji klinci su poželeli da im mama napravi pinjatu za rođendan. Bilo je to pre tačno pet godina. Mada sam u početku bila sumnjičava, njihove sjajne okice koje me onako umilno gledaju bilo je teško odbiti. Pristala sam uz veliku zebnju da sam se uvalila u veliki problem. Nakon surfovanja po netu imala sam gomilu podataka, pa sam krenula u poduhvat zvani Pinjata.  Ispostavilo se da to uopšte nije tako teško, a finalni proizvod oduševio bi svakoga ko bi ga video. Od tada Pinjate su obavezni deo većine  porodičnih  proslava.

1.    Potrebna je smesa za lepljenje papira.
 1mera brašna, 4 mere vode, 1 kašičica soli
U šerpici razmutiti brašno i so u vodi. Zagrevati do ključanja. Kuvati dok se ne dobije gušća kremica. Važno je mešati sve vreme kako se ne bi stvorile grudvice. So sprečava kvarenje smese i neprijatne mirise.Možete dodati neki ekstrat zbog mirisa, ja nisam. Smesa se koristi prilično topla, ali ne vrela. Bolje je praviti manje smese, pa po potrebi dokuvati jer se zgušnjava kako se hladi.



 2.    Potrebni su baloni.
Baloni su telo pinjate. Morate imati neku predstavu kako će pinjata na kraju izgledati i koji oblik pravite. Na osnovu toga birate oblik i veličinu balona.  Birajte kvalitetne balone. Može se desiti  da sav trud propadne zbog toga što je balon pukao pre vremena. Ovom prilikom sam pravila lava i ponija. Bila su mi potrebna po tri balona za svaku pinjatu. Balone naduvati na željenu veličinu i selotejp trakom pričvrstiti.

povezivanje balona selotejp trakom
3.    Potrebni su časopisi, dnevne novine i beli papir za štampu.
Dnevne novine su najmekša vrsta papira i nju prvu oblažete preko papira. Zatim slede časopisi punijih listova radi čvrstine. Na kraju  Lepe se šnite belog papira kako bi pinjata bila bele boje. Tako je spremna odmah za bojenje ili ukrašavanje krep papirom.
Papir se cepa uz pomoć lenjira na šnite 3-5 sm širine. Savetujem vam da pripremite papir pre nego što krenete sa mazanjem.

papirne trake, smesa, premazivanje
4. Potreban je konopac (kanap).
Najbolje bi bilo neki koji se ne isteže. Ne treba mnogo, 50 cm bi trebalo da je ok. Zavisi od obima pinjate. Konopac za sušenje veša je sasvim u redu. Nakon 2 sloja  papira obmotati pinjatu kanapom. Vezati čvor . Kanap treba da je negde na sredini. Preko kanapa koji obuhvata pinjatu prelepiti još jedan sloj časopisa. Kanap što viri ostaviti napolju, ne mazati ga i ne prelepljivati. Pomoću toga okačićete pinjatu. 
Balone postaviti na posudu za mešenje. Tako će ostati na mestu prilikom lepljenja. Na svaki papir silikonskom četkom naneti smesu i papir zalepiti za balone. Prvo lepiti dnevnu štampu, pa časopise. Zatim je poslednji beli papir. Truditi se da je papir što ravniji i da se blago preklapa. Ne sme da bude praznih mesta. Na kraju celu pinjatu premazati smesom.  Ostaviti da se pinjata u potpinosti osuši. Okrenuti je sledeći dan kako bi se i druga strana bolje osušila. Pred kraj sušenja moguće je da balon pukne, što se odražava praskom. Tek da se ne uplašite
postupak oblepljivanja

5. Potrebne su kartonske rolne.
Od kuhinjskih ubrusa, peka papira, folija… Rolnu zaseći sa jedne strane nekoliko puta 3 sm dubine. Po pravilu trebalo bi da se rolne dobro napune novinama i zalepe za balone. Tako zalepljene trebalo bi da se oblažu smesom i papirom. Ovaj put ja nisam radila tako.
Noge je veoma teško lepo postaviti. Od vlažne smese mogu da se omlitave i da izgube položaj. Onda morate sa im podmećete nešto ispod njih, kako bi ostale na mestu i opet da na kraju završite sa nogom na stomaku.
Pomislila sam kako bi bilo mnogo lakše jednostavno zalepiti noge kasnije super lepkom. Tako da sam rizikovala. Super se zalepilo i bilo je ok neko vreme.  Pred sam čin razbijanja poniju  je  otpala noga, brzom akcijom animatora vraćena je super lepkom na mesto bez problema. Tako da ću od sada ipak ovako praviti noge za moje pinjate.

 6. Potrebno je nešto za ukrašavanje pinjate.
Krep papir, Super lepak, Kolaž papir, Perlice, Trake, Markeri
Ja najviše koristim ukrasni i krep papir.  Od krep papira onako urolanog, isečem deo 5-6 cm širine. Zasečem sa jedne strane 6 puta do polovine tog dela. Zatim zavučem makaze i isečem sa strana tako da dobijem papiriće  sa falticama. U suštini ovako skratim postupak ,kako ne bih sekla svaki papirić posebno. Od kolaž papira obično pravim detalje, kao što su uši, oči ili njuška.
Trake mogu da posluže za kosu, grivu, rep…
Kada je pinjata suva obložiti je ukrasnim ili krep papirom. Možete koristiti i boju. Papir se lepi od stomaka, a završava na leđima.
Predvideti gde će biti otvor za bombone i njega poslednjeg lepiti. Zarezati pinjatu u obliku slova V ili U. Iseći balon ukoliko nije pukao (oba balona koji čine stomak, inače klinci neće moći da razbiju pinjatu). Izvaditi ostatke balona i selotejp trake. Ubaciti bombone i otvor zalepiti super lepkom. Zalepiti papir ili neki deo pinjate. Ja sam zalepila rep i poniju i lavu.
Od kolaž papira iseći detalje, oči njuške, uši i pričvrstiti super lepkom.

ubacivanje bombona

7.    Bombone i slatkiši.
Bombone bi trebalo da budu uvijene u folije ili papir. Sigurno će popadati po podu, a klinci neće čekati da im neko drugi otme blago. Takođe koristite karamele ukoliko ima male dece, tvrde bombone mogu biti nezgodne. Lizalice se lome prilikom udaraca.
   
Od pribora biće vam potrebne još: makaze, skalpel, super lepak ( ili neki bolji lepak za papir), grafitna olovka, silikonska četka za premazivanje.


To je to, Pinjata je spremna. Pinjatu vezati pomoću kanapa koji viri za duži kanap. Bilo bi poželjno da na plafonu imate gredu ili alku. Tako može da se provuče kanap dužine 4-5 metara i da se pinjata pomera tako što se vuče kanap (u slučaju starije dece).Treba vam samo još palica i dobro raspoloženje. Plastične palice mogu da se kupe kod Kineza u 70. Bloku.Verujte mi plastične palice su više nego dovoljne. Klinci su poprilično jaki čak i oni uzrasta 7-8 god.

Pravila:
Postoji nekoliko načina igre. Varijanta koju mi najčešće primenjujemo jeste gde svi gosti učestvuju u razbijanju pinjata. Svako ima pravo na jedan pokušaj osim slavljenika. Slavljenik ima prava na tri pokušaja. Ranije su svi imali prava na tri pokušaja, ali su tako mnogo brzo razbijali pinjatu i neki gosti  ne bi stigli na red. Većoj deci  vezujemo oči, a neko od odraslih vuče kanap. Nije zabavno ukoliko razbiju pinjatu iz prvog pokušaja, treba im malo otežati posao.

VAŽNO: Potrebne su bar dve odrasle osobe da kontrolišu situaciju, kako se neko dete ne bi povredilo. Niko ne sme da prilazi dok  se pinjata udara.

Za izradu Pinjate potrebno vam je malo više vremena i ljubav prema mackanju. Ukoliko ne podnosite haos i nered po kući manite se ovog projekta. Mackavo je, lepljivo i svuda po sobi…možete već da zamislite!

Lepo se zabavite!

Pogledajte sjajnu Ivaninu pinjatu slonče.


KuVarijacije: Bačka pita

 

Danas je dan kada objavljujemo recepte i utiske vezane za  Bačku pitu, koja je bila naš ovomesečni zadataku u okviru  igrice za food blogere KuVarijacije .
Recept je sa Coolinarike,a objavila ga je korisnica Dubravka  56. Bačku pitu sam inače odmah uočila i jedva čekala da napravim.

 Sastojci
600g brašna
30 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 jaje
5 kašika ulja
2 dl mleka
2 dl vode

Fil:  
4 kašike neotopljene masti ili maslaca
4 kašike šecera
3 žumanca
100 g suvog grožđa

Priprema:
     Prilikom izrade testa nisam naišla na poteškoće.
Ugrejati  1 dl mleka sa kašičicom šećera i malo brašna. Razmutiti kvasac i ostaviti da naraste. U posudi prosejati brašno dodati ostale sastojke. Zamesiti mekano testo koje se ne lepi. Trebalo je dodati još 120g brašna. Ostavila sam ga 30 min da prvi put naraste, premesila i ponovo ostavila 20 min na toplom.

Za to vreme sam pripremila fil. Penasto sam umutila mast, šećer, žumanca i sok limuna. Dodala sam i kesicu vanilin šećer (što je bilo jedino odstupanje od recepta).
Učinilo mi se da je fil previše redak. Pomislila sam da ga ostavim u frižideru neko vreme, međutim kako niša o tome nije rečeno ni u receptu ni u komentarima nisam.

 

Razvila sam testo na ½ cm debljine. Premazala filom i obilno posula mešavinom belog i crnog suvog grožđa.

 Tu nastaju problemi. Fil je ipak bio previše mekan. Kako sam pokušavala da urolam testo, tako je fil izlazio, cureo sa svih strana. Grožđe sa njim. Nekako sam ipak uspela da pitu urolam i presečem je po pola. Sada je trebalo rolat uviti u spiralu. Tako sam bar ja razumela recept. Dok sam jednom rukom držala  jedan kraj rolata drugom sam pokušavala da ga uvijem u spiralu. Išlo je prilično trapavo. Fil je dodatnio cureo i ubrzo je ceo rolat bio izmazan filom. Kasnije se ispostavilo kao dobra stvar jer je prilikom pečenja rolat dobio sjajnu boju.

Prebacila sam oba rolata na pleh pokriven peka papirom i stavila u rernu da se peče na 200C sledećih 30 min.

Bila sam prilično nezadovoljna kako  mi je  išla izrada ove Bačke pite do tog trenutka. Međutim iz rerne su počeli da se šire miomirisi. Svaki čas je neko ulazio u kuhinju  da zaviri u rernu. Svi smo bili nestrpljivi.
Iz štrudle je izašlo još fila, koji se tokom pečenja pretvorio u braon- žuti  karamel.

 U tom trenutku moja Bačka pita nije uopšte bila tako reprezentativna. Međutim čvrsto sam rešila da recept ispoštujem do kraja. Ostavila sam da se ohladi, očistila je od karamellisanog fila i posula prah šećerom. Plašila sam se da posle onolikog curenja u piti nije ostalo ni fila ni grožđa. Međutim pita je sasvim divno izgledala isečena na šnite. Nije se razlistala kao na slici sa coolinarike, ali je meni ipak bila divna. Predivno mekana i misrisna.
Braon- žuti karamel je podsećao na bombone i klinci su se otimali oko njega.
Zaista nisam sigurna u čemu je tačno bio problem. Praviću je ponovo jer je veoma ukusna. Testo je samo po sebi mekano i divno za rad. Fil ću sledeći put ili smanjiti (jer je i ovako više od pola iscurelo), ili ga držati u frižideru pre filovanja, ili ću koristiti maslac.


U svakom slučaju iako me namučila, preporučujem izradu ove pite (sa manjim izmenama).


29 January 2012

Ražani štapići


Već godinu dana sam na posebnom režimu ishrane.  Nakon testa  intolerancije na hranu iz menia su mi izbačene brojne namirnice. Vremenom  većina je vraćena jer se organizam „očistio“.  Upotreba ražanog brašna i beskvasnog hleba je zdrava navika  koju je prigrlila cela moja porodica (mada se  ne odriču mekanih belih kiflica). Ovo je jedan od najboljih recepata koje sam do sada isprobala.


Potrebno:
2 šolje ražanog brašna
½  šolje  griza od Krupnika (Dinkel ima ga u DM-u)
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
½ šolje susamovih semenki
½ šolje ulja(maslinovo je najbolje)
1 šolja vrele vode
Krupna morska so, semenke i zrna za dekoraciju.

Priprema:
Rernu uključiti na 250C
Sve spojiti i zamesiti gusto , lepljivo testo.
Rukama oblikovati štapiće i ređati ih na peka papir.
Štapiće premazati uljem, posuti krupnom morskom solju i semenkama.
Peći 15-20 min dok lepo porumene na donjoj rešetci u rerni.


Ovaj recept je podoban za prilagođavanje sopstvenom ukusu. Umesto griza od Krupnika može se koristiti kukuruzno brašno,  pahuljice od ovsa, ječma, raži... Može se koristiti integralno brašno, ječmeno, heljdino ili od svake vrste po malo. Takođe možete dodati kašičicu meda ili šećera, a uz dodatak malo limunovog soka prašak za pecivo možete zameniti sodom bikarbonom . Takođe semenke mogu biti od lana, bundeve...

Ja lično više volim hrskavu koricu, zato ovu smesu pravim u formi štapića (korice na pretek). Međutim možete po sopstvenom izboru praviti veknice, vekne ili peći hleb u kalupu za hleb (12cmx25cm). U tom slučaju pecite nešto duže oko 30 min.
Prijatno!

Choco muffin

Opet muffini. Ovaj put čokoladni. Tačnije ove  muffine  uvek pravim u kombinaciji sa orange muffinima. Moja porodica je podeljenog tipa. Jedna polovina voli čokoladu, dok druga polovina vanilu i pomorandžu. Kako bi svi bili srećni uvek pravim ovakvu kombinaciju. Fini su, sočni i brzi.

 Potrebno:
100g margarina
2 jajeta
1 ½ dl šećera ( 3/4 čaše od 2 dl) 
2 kašičice vanilin šećera
1 dl brašna ( ½ čaše od 2 dl)
1 kašika kakaa (gorkog)
½ kašičice praška za pecivo

Priprema:
Rernu uključiti na 200C
Istopiti margarin. Mikserom umutiti jaja, šećer i vanilin šećer. Dodati istopljeni margarin. Brašno pomešati sa kakaom i praškom za pecivo. Kašikom ili butalicom izmešati.
Pleh za muffinse obložiti papirnim korpicama. Smese ima dovoljno za 12 korpica.  Popuniti   ¾ svake korpice.
Peći 15 min.
Dok se hlade muffini, rastopiti 50 g čokolade. Ja  volim mlečnu milku. Premazati muffine i posuti seckanim lešnikom, šećernim mrvicama u boji….



27 January 2012

Orange cherry kiss


Orange cherry kiss  su spoj orange muffina i sjajne pudingaste kreme od višanja. Sve to prekriveno  krem šlagom sa ukusom višnje. Savršeno!!!  Inspiracija za ove cupcakes  je stari Ambasador kolač.  Lagani, osvežavajući letnji kolač.


Za orange muffins
Testo:
150 g margarina
2 dl šećera (1 čaša od 2 dl)
3 jajeta
2 supene kašike đusa (1 pomorandža)
2 ½ dl brašna (1 ¼ čaše od 2 dl)
1 kafena kašičica praška za pecivo
Za preliv:
Rendana korica i sok jedne pomorandže
2 supene kašike prah šećera

Priprema:
Rernu uključiti na 220C.
Narendati koru pomorandže i posebno iscediti sok. Odvojiti 2 supene kašike za testo.
Margarin razmekšati ( ne rastopiti, samo razmekšati).
Dodati šećer  i mikserom umutiti u krem.
Dodavati jedno po jedno 3 jajeta. Dodati đus.
Pomešati brašno sa praškom za pecivo i lagano kašikom ili butalicom izmešati  sa smesom  od jaja i margarina.
Pleh za projarice (muffine) obložiti korpicama. Smese ima dovoljno za 12 korpica. U svaku staviti po 2 supene kašike smese.
Peći 15 min. Proveriti da li su pečene uz pomoć čačkalice zabodene u centar muffina. Ukoliko čačkalica izađe čista (bez testa na sebi) znači da je pečeno. Izvaditi na rešetku da se prohlade.
Ostatak soka od pomorandže pomešati sa rendanom koricom i 2 supene kašike prah šećera.
Ohlađeni muffin preliti sa 1 kafenom kašičicom  preliva. Ostaviti da lepo upije.

Postupak


Iseći kupicu u muffinu.

Odseći vrh, tako da se dobije samo poklopac.

Toplim filom napuniti muffine.

Prekriti isečenim poklopcem.

Dekorisati krem šlagom.






Višnjasta puding krema-fil

1 čaša zamrznutih višanja
1 čaša soka od  višanja
3 supene kašike pudinga od vanile  (može i od bobičastog voća)
4 supene kašike šećera
½ kafene kašičice putera

Priprema:
Višnje ostaviti da se razlede. Ocediti sok, ukoliko nema dovoljno za čašu dodati sok od višnje ili vodu. Višnje samleti ili izblendati. Ostaviti  cele ukoliko tako više volite.
Razmutiti puding u soku, dodati višnje, šećer i lagano zagrevati. Mešati sve vreme. Kada se zgusne (a to će biti brzo) dodati puter i dobro izmešati.



Šlag sa ukusom višnje.
 Umutiti ½ šolje praha za krem šlag (ja sam koristila C krem šlag sa ukusom slatke pavlake) sa ½  šolje kisele vode u koju je dodata aroma višnje. Nisam probala, ali planiram da sledeći put probam samo sa sokom od višanja, bez kisele vode.
Šlag sipati u dekor kesu ili jednostavno u kesu za zamrzivač kojoj  je isečen vrh.
Naneti  na mufin u obliku spirale ili već po želji.

Posuti čokoladnim mrvicama.

Želela sam da dodam i kandiranu višnju na vrhu, ali u nedostatku iste  ta ideja će biti sprovedena neki drugi put.
 Ovo je takođe moja ulaznica za ovomesečni krug igrice :" Ajme, koliko nas je! food bloggera.
Tamara, domaćica igre ajme, koliko nas je! za januar 2012, zadala nam je višnje kao temu.
Veliki sam ljubitelj višnje i kolača sa višnjama. Ovo je bila prava prilika da se priključim igri koju već neko vreme  incognito pratim.



Orange muffins


Muffinse volim i rado ih pravim od svoje 15. godine. Srećom imam ujunu u Švedskoj koja me redovno snabdevala kako receptima tako i neophodnim korpicama za muffine. Ovo je je bio moj prvi švedski recept za muffine. Odličan je sam za sebe, ali je takođe odličan i kao osnova za cupcakes. Sočan je baš kako treba, a preliv sa sokom i koricom pomorandže mu daje fantastičan ukus. Samo kada pomislim na tu aromu već mi se ređaju brojne ideje kako iskombinovati ovaj recept sa raznim čokoladnim prelivima, frostinzima… mmmmm

Orange muffins
 
Testo:
150 g margarina
2 dl šećera (1 čaša od 2 dl)
3 jajeta (B klase)
2 supene kašike đusa (1 pomorandža)
2 ½ dl brašna (1 ¼ čaše od 2 dl)
1 kafena kašičica praška za pecivo
Za preliv:
Rendana korica i sok jedne pomorandže
2 supene kašike prah šećera

Priprema:
Rernu uključiti na 220C.
Narendati koru pomorandže i posebno iscediti sok. Odvojiti 2 supene kašike za testo.
Margarin razmekšati ( ne rastopiti, samo razmekšati).
Dodati šećer  i mikserom umutiti u krem.
Dodavati jedno po jedno 3 jajeta. Dodati đus.
Pomešati brašno sa praškom za pecivo i lagano kašikom ili butalicom izmešati  sa smesom  od jaja i margarina.
Pleh za projarice (muffine) obložiti korpicama. Smese ima dovoljno za 12 korpica. U svaku staviti po 2 supene kašike smese.
Peći 15 min. Proveriti da li su pečene uz pomoć čačkalice zabodene u centar muffina. Ukoliko čačkalica izađe čista (bez testa na sebi) znači da je pečeno. Izvaditi na rešetku da se prohlade.

Ostatak soka od pomorandže pomešati sa rendanom koricom i 2 supene kašike prah šećera.
Ohlađene muffine preliti sa po 1 kafenom kašičicom  preliva. Ostaviti da lepo upije.



Ukoliko neki preživi i dočeka sutrašnji dan, bude samo još lepši. Ponoviću samo... mmmmmmm!!!




26 January 2012

Sibirski peljmeni

    Već neko vreme volim da pratim emisiju “Dođi na Večeru” na Prvoj televiziji. Često se od srca nasmejem komentarima voditelja i ispadima pojedinih takmičara. Većinu recepata sam već videla ili probala. Međutim desi se  da naučim i otkrijem nešto novo. Pre dve nedelje jedna od takmičarki je predstavila ruski specijalitet peljmene. Mada je imala problema sa izradom istih, gosti su oduševljeno klopali i pohvalili njene Sibirske grudvice. To je bilo dovoljno da potražim recept na internetu, jer  mi njen recept nekako nije ulivao poverenje. Kao i inače sjajan recept sam našla na Coolinariki. Predstavljam vam Sibirske peljmene!!!
Recept možete pogledati ovde 



    Odmah da napomenem Peljmeni nisu teški za napraviti. Naprotiv trebalo mi je ukupno 15 minuta  da napravim testo, fil i da operem sudove sa  sve raspremanjem kuhinje :-). Ono na šta treba biti spreman ukoliko ih pravite sami, jesu sati dok ih sve uvijete. U ovom trenutku zaista mislim da se isplati investirati u kalup za raviole ukoliko planirate da ih češće pravite. Moji asistenti su vrlo brzo gubili interesovanje tako da sam ostala sama sa brdom testa. Ali  nekako se izborih :-).

Potrebno:
Za testo:
650 g brašna (originalan recept je tražio 700g oštrog brašna, ja ga nisam imala kod kuće, a nije mi se izlazilo po vejavici do prodavnice)
2,5 dl vode
1 jaje
1k.k. soli
2 s.k. ulja

fil:
1 kg mlevenog mesa(koristila sam čistu junetinu)
1 veća glavica crnog luka
1-2 češnja belog luka
1 jaje
so,biber
malo čilija

Priprema:
Pola količine brašna sipati u posudu.
Na sredini napraviti  udubljenje  i tamo sipati jaje, vodu, ulje i so.
Sjediniti smesu pa dodati preostalo brašno.
Zamesiti  meko elastično testo.
Ostaviti pokriveno u posudi, na sobnoj temperaturi sat vremena.
Dok testo odmara pripremiti nadev. Izblendati crni i beli luk sa jajetom i začinima.
Meso sipati u posudu, dodati izblendanu smesu  i zamesiti fil.
Prekriti i ostaviti sat vremena u frižideru.

    Otkinuti komad testa veličine jabuke. Rastanjiti oklagijom na 5 mm debljine. Modlicom za vanilice iseći krugove. Ostatak testa vratiti u posudu. Kružiće dodatno rastanjiti na 2-3 mm debljine. Rastanjivati jedan po jedan. Na svaki kružić staviti po kašičicu smese sa mesom.
 
    Preklopiti , prvo po sredini spojiti pa onda sa strana (meni je tako bilo najlakše). Krajeve saviti unazad i spojiti. Nije potrebno premazivati ni sa čim jer je testo pomalo lepljivo i kada se dobro pritisne lepo se zalepi. Ukoliko  želite možete ponovo saviti krajeve i pritisnuti, mada mislim da zaista nema potrebe. Uvaljati u brašno i ređati na brašnom posutu posudu.
U ovoj fazi peljmene možete staviti u zamrzivač sa sve posudom, pa kada se zalede prebaciti u kesu.


Posoljenu vodu ili još bolje supu staviti da provri. Dodati peljmene i kuvati ih JOŠ 3 minuta pošto isplivaju.

Peljmeni se služe uz supicu u kojoj su kuvani, supici možete dodati malo kečapa, tomatina, origano... Nama se ova varijanta najmanje dopala.
Ono što se svima dopalo su peljmeni preliveni  sosom od kisele pavlake i belog luka. Njam, njam...
Pustite mašti na volju i isprobajte nove kombinacije:
Majonez+kečap; ulje+sirće; ajvar;

Od ove smese bi trebalo da ispadne 150-200 komada peljmena.

    Summa summarum Moja porodica ima podeljena mišljenja prema peljmenima. Deo u manjini (moja starija ćerka i ja) smatra da su peljmeni veoma ukusni i da uz neku salaticu zaista predstavljaju dobar ručak. Većina (moj suprug, sin i mlađa ćerka) ne nalaze ništa posebno u peljmenima. Bilo mi je pomalo žao tolikog truda. Kažu što bolja domaćica to sitniji peljmeni. Ja sam se potrudila, bili su mi veoma sitni. Možda nije trebalo baš toliko da se dokazujem :-).

    Znaju da zasednu na želudac, pa budite pažljivi oko količine pojedenih peljmena. Kažu da je 15 komada dovoljno za prosečnog muškarca, a 10 više nego dovoljno za prosečnu ženu. Ja sam pojela 5 i bilo mi je mnogo. Praviću ih opet, verovatno sa drugačijim punjenjem. Mogu se puniti sirom, pečurkama, krompirom. Poslednje nisu pogodne za zamrzavanje. Samo treba prvo da nađem kalup za raviole.


Citiraću autora ovog recepta peljmeni su :”Klopa za medvede,zmajeve,tigrove…..toliko su jaki! :)))) Ali su NJAM!!!”





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...