23 May 2012

3D auto torta tutorijal




Kada sam napokon sela da napišem ovaj tutorijal, shvatila sam da je lakše napraviti tortu, nego rečima opisati postupak izrade. Znam da će nekome od vas ovaj tutorijal značiti (znam da bi meni značio da je postojao), zato sam I prionula na posao.

Napraviti 3D tortu auto uopšte nije tako teško. Auto je relativno jednostavnog oblika, pa je bilo koja klasična čvršća torta sasvim odgovarajuća.
Ja sam se odlučila za Jaffa tortu I Zoja tortu (pošto su u pitanju bila dva automobila). Potrebna je još i jedna mera Plazma torte.

Dimenzije torti u početku nisam premerila (ipak je ovo moj prvi tutorijal :-)). Mogu samo da napomenem da sam 2 korice pekla u velikom plehu od rerne, pa ih sekla po pola (tako sam dobila 4 kore I potrebnu visinu torte ).

U svakom slučaju tortu napraviti dan ranije I ostaviti preko noći da se sve lepo stegne.

Za BMW auto:
Sa intereneta skinuti sliku auta koji želite da napravite. Torta ne treba da bude tačna replika, ali će pomoći kod oblikovanja same torte I kod izrade detalja.



Iseći sa duže stranice torte šnit 1,5 cm širine. Taj dugački šnit preseći  na 3 jednaka dela I složiti delove jedan uz drugi. Ponovit sa druge srtane.  Spojiti sve u pravougainik. Postaviti dobijeni pravougaonik na tortu , otprilike tamo gde će biti krov. Ukoliko se čini da je previše visoko, skinuti jedan sloj sa vrha.




Krajeve torte (ćoškove) ukoso zaseći, prednji deo auta više nego zadnji. To činimo kako bi auto dobio specifičan izgled. Plazmom obložiti tortu I oblikovati auto.








Uz pomoć manje čaše obeležiti  mesta gde će biti  točkovi. Tortu izdubiti pomoću kašike za sladoled. Celu tortu premazati puterom (margarinom za mazanje).



  
 Razvaljati fondan I pažljivo naneti na tortu. Rukama nežno popuniti sva udubljenja I istisnuti vazduh. Detalje na torti utisnuti odmah dok je fondan mek. Uz pomoć čačkalica, alata, prsta utisnuti detalje.







Točkove sam napravila uz pomoć keksa  “Noblice”, mada mi se čini da bi blio koji sendvič keks bio pogodan. Razvaljati malo crnog fondana. Keks premazati margarinom pa presvući fondanom. Uz pomoć čačkalice oblikovati šare na gumama. Od belog fondana iseći krugove1,5 cm prečnika. Skalpelom iseći trougliće i napravit felne. Uz malo vode felne zalepiti na točkove. Obijiti ih srebrnom bojom (alkohol+ srebrna boja u prahu). Ostaviti točkove malo u frižider kako bi se fondan stegao. 

Uz pomoć kašike blago pritisnuti fondan na torti na gore, kako bi bilo više mesta za točak  (da lepo legne na mesto).
Detalje praviti od fondana, jestive boje...nebo je granica.






 
Mini Moris

Za Mini Moris koristila sam Zoja tortu.
Kako je MM specifičnog kockastog izgleda isekla sam sa jedne uže strane torte šnit  5 sm širine I prepolovila ga. Dobijeni pravougaonik sam postavila bliže jednoj užoj stranici torte (u ovom trenutku sam bila previše zaokupljena razmišljanjem kako da sprovedem u delo svoje misli, pa nisam slikala ovu fazu).  

Zasekla sam ćoškove torte. Sa prednje strane napravila sam dva reza na kori u opliku slova v I izvadila te  parčiće kore. Tako sam dobila specifična  udubljenja na haubi. Takođe sam ukoso zasekla prednju stranu kako bi hauba imala pad, dodatno sam ukosila mesta za farove. Tortu sam prekrila Plazma tortom i ublažila oštre ivice. Premazala sam tortu margarinom I iz nekoliko delova nanela fondan. Beli fondan sam zaštitila kesom dok nisam opkrojila crni. Čini mi se da bi bilo bolje da sam prvo nanela crni pa onda beli.  
Oblikovala sam udubljenja I ukrasila detaljima. Točkove sam napravila kao I za BMW tortu. 


Torte su bile teške po 4 kg (prekrivene fondanom).
Znam da tutorijal nije baš najbolji, oprostićete mi jer ovo radim po prvi put. Sigurna sam da će sledeći put biti mnogo bolje.:-))

13 May 2012

Švedska salata



Još jedan recept u nizu za so-called salata. Inače kada se sprema neko slavlje, ja sam pristalica švedskog stola. Nekako mi je jednostavnije da se ljudi sami posluže, birajući i količinu i vrstu klope kaja im odgovara. Tako da se uvek potrudim da bude lep izbor za svačiji ukus. Naravno koncept švedskog stola daje krila krativnom uređenju prostora i samog stola. Zato sam uvek spremna da isprobam nove ukuse i kombinacije hrane. Ova salata je baš to. Neobična, brzinska i veoma ukusna. Odlično se kombinuje sa korpicama i profiterolama, te je odličan izbor za švedski sto. Za švedski sto - švedska salata. 




Potrebno:
300g pileceg belog mesa
100g trapista
100g pršute ili pečenice
50g susama
100g oraha 
100g prženog kikirikija
300g  majoneza
3 kisela krastavčića

Priprema:
Orahe staviti u posudu odgovarajuću za mikrotalasnu i 30 sekundi na najačem (800w kod mene) peći. Ukoliko je potrebno ponoviti. Paziti samo da ne pregore, jer se to desi veoma brzo. Miris je fantastičan!. Kada se ohlade ustniti. Uzmem čašu pa sa dnom iste pritiskam orahe dok se ne usitne na potrebnu veličinu. 

Ponoviti postupak pečenja sa susamom, samo vaditi češće i mešati. 

Piletinu izgrilati u teflonskom tiganju. Prvo sa svake strane izgrilam da dobije bojicu, pa onda poklopim kako bi postalo sočno i meko. Još toplo usitniti.

Krastavce volim da izrendam na sitno rende, ali koga mrzi može i na krupnije ili da isecka krastavčiće na kockice.

Pršutu iseckati sitno. 

Trapist iseckati na sitne kockice. 

Kada se sve ohladi, sjediniti i ostaviti preko noći u frižideru. 



Njam, njam, njam...

07 May 2012

Vanilice

Vanilice…Imala sam preko deset različitih recepata  za ove prhke kolačiće. Sa puterom, margarinom, kiselom pavlakom, mašću…Svaki od njih je bio od proverene osobe, isproban po nekoliko puta. Međutim vanilice nisu nešto prolazile kod moje porodice. Vremenom sam u potpunosti zaboravila na njih. 
Listajući stranice neta naletim na sveopšte oduševljenje vanilicama. U okviru FBI igrice kojom se istraživao blog „Prstohvat soli“ svako ko je probao na sva usta hvalio je Anine vanilice…Bila sam veoma radoznala o čemu se tu radi. Kako se u kući našlo sve što je potrebno odmah sam pristupila mešenju.
Bila sam oduševljena konačnim rezulatatom...
 
Originalan recept
Potrebno je:
200g masti
200g šećera
2 jaja
200g oraha/pečenih lešnika
400-450g brašna
1 kesica vanil šećera

džem od kajsija
prah šećer

Mast izvaditi iz frižidera i ostaviti oko pola sata na sobnoj temperaturi kako bi omekšala. Omekšalu mast mutiti mikserom dok ne pobeli, pa u više navrata dodati šećer. Kada se šećer sjedini sa mašću, dodati jedno po jedno jaje i dalje radeći mikserom. Kada se ovi sastojci sjedine dodati orahe i varjačom izmešati sastojke, pa početi sa postepenim dodavanjem brašna, sve dok se ne dobije testo koje se ne lepi za ruke. Testo za vanilice ne sme da bude tvrdo! Možda će vam otići 400g brašna, možda i više, sve zavisi od masti. Testo zaviti u foliju i staviti u frižider na pola sata da se ohladi.

Pripremiti više većih plehova, obložiti ih papirom za pečenje. Rernu upaliti da se greje na 180° C. Radnu površinu posuti brašnom, testo razvući oklagijom na 0.5cm debljine. Modlicom vaditi kružiće i ređati na pleh, sa malim razmakom između svake (ne šire se mnogo tokom pečenja). Po potrebi modlicu umakati u brašno. Pokupiti ostatke testa i opet zamesiti, razvući, vaditi kružiće i tako dok ne ponestane materijala. Peći 10-12 minuta, vanilice treba da ostanu bele. Izvaditi iz rerne i pustiti da se ohlade.

Pločice filovati džemom od kajsija, malu količinu staviti na sredinu pločice, poklopiti drugom i blago pritisnuti kako bi se džem ravnomerno rasporedio. Vanilice valjati u prah šećer i odlagati u limenu kutiju. Ostavite ih negde i par dana zaboravite na njih, jer su  najlepše posle nekoliko dana. 


Moja zapažanja i izmene:
Tako sam lako i jednostavno napravila testo. Izmena u odnosu na originalan recept jeste prepiranje masti. Tome me je naučila moja baka. Ne znam da li ste znali, ali nekada su umesto skupih krema naše bake koristile mast. Mast bi dobro umutile i nalivale vodom. Ponovo bi mutile pa zatim cedile vodu, tako 9 puta. Taj postupak se zvao prepiranje masti u 9 voda. Sasvim logično, zar ne? Ovako prepranu mast su koristile i za mazanje osetljive bebine kože.
Mast su naravno koristile i za kolače. Ovako preprana mast je penasta i nema onako težak miris. Nije je potrebno prati baš u 9 voda, dovoljno je 2-3 puta.
Pošto sam mast preprala i dobro iscedila od vode, premerila sam (kako bih imala tačno 200g). Dalje sam se držala recepta. Dodala sam na početnih 450 g brašna još 100g. Takođe sam dodala i kašičicu pečene korice limuna. Vanilice sam pekla 15 minuta na 180C.
Dobila sam punu limenu kutiju,lepo složenih vanilica u 3 nivoa. Kako su bile lepo upakovane, nisu mnogo privlačile pažnju mojih ukućana. Ni ja nisam nešto insistirala, jer znam da što duže stoje to su bolje. U nekom trenutku kada su shvatili da postoje, moji  neljubitelji vanilica su slistili celu kutiju. Odmah su poručili novu turu, ali ovaj put ako može bez oraha. Rekoh što da ne. Izbacila sam orahe i umesto njih povećala količinu brašna za tih 200g. Dobila sam fantastične vanilice koje su sada omiljen kolačić u našoj kući.


Aninu prezentaciju možete pogledati ovde.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...