30 June 2012

Mokra čokoladna torta



Kraj je školske godine. Moram ovako javno da se pohvalim da su moja dva školarca pokazala sjajan uspeh. I ćera  (5. razred) i sin (2. razred) završili su ovu školsku godinu sa uspehom 5,00. Malo je reći da sam ponosna na njih. Zato sam im posvetila ovu jednostavnu, a tako ukusnu tortu. Za sve sjajne đake i njihove roditelje (znaće oni zašto :-)). 
Recept je sa foruma Minjine kuhinjice. Svratite, tamo ima još mnoštvo sjajnih recepata.



Mokra čokoladna torta
Biskvit:
2 jajeta
12 kašika šećera
13 kašika mleka
12 kašika brašna
1 prasak za pecivo
1 kašika kakaa ili cokolade u prahu
1/4 kašičice soli

Umutiti belanca. Žumanca umutiti sa šećerom. Dodati mleko i mešavinu brašna, praška za pecivo, kakaa i malo soli. Umešati lagano belanca. Okrugao pleh (28cm ) pokriti peka papirom.Sipati smesu i peći 20-25 min na 200C* .
Kad je biskvit gotov istresti ga i prepoloviti, tako da se dobiju 2 kore.
(zatim ispeci jos jedan isti biskvit-da se na kraju dobiju 4 kore)

Kalup oprati. Prekriti alu ili prijanjajućom folijom. Pripremniti za slaganje!

Fil:
1 litar mleka
1 margarin
12  kašika šećera
200g čokolade
200g mlevenih lešnika ili oraha (ja sam koristila orahe)

Litar mleka, margarin, 12
kašika šećera i 200g čokolade za kuvanje staviti na šporet da provri.
Kada provri i sve se istopi i homogenizuje dodati orahe. Kratko ih popariti. Ja obožavam miris, a i ukus poparenih oraha.:-)
Skloniti sa vatre i vrućim filom zalivati koru po koru i slagati u kalup.


U kalup naliti 2-3 kutlače fila. Preko staviti prvu koru. Koru zaliti sa 4-5 kutlača fila. Ponoviti postupak. Poslednja je kora koju takođe treba preliti filom. Prekriti folijom i ostaviti u frižideru bar 12 sati.Što duže stoji torta je ukusnija. Sutradan tortu izvrnuti na tacnu. 
Ukrasiti šlagom ili čokoladnom glazurom.
 
Torta je sočna, čokoladna, ne previše slatka. Takođe je veoma ekonomična, jer sa veoma malo namirnica dobijete veliku tortu težine 3 kg. Izuzetno je ukusna, dostojna svake svečanosti.

09 June 2012

Brownies sa kakaom

Da li ste do sada probali brownies? Da li vas je nakon američkog filma mučilo pitanje šta su i kakvi su ti čokoladni zalogajčići, koje glavni glumci uz poprilično mmmmmm…mmmm….trpaju u usta? Mene jeste. Zato sam se bacila u akciju i pronašla goooomilu recpata za ovaj američki kolač. Postoji zaista puno varijacija na temu. Sa mlečnom čokoladom, sa 70% kakaa…sa kakaom u prahu, sa ili bez orašastih plodova….I na kraju chewy, cakey or fudgy brownies. Što bi značilo u slobodnom prevodu brownies sa  čvrstom vazdušastom, mekom vlažnom ili ekstra zbijenom, ekstra vlažnom strukturom. Bilo je veoma teško odlučiti se za bilo koji od ponuđenih recepata. Hej, pa ja još nisam probala ni jednu od ponuđenih varijanti da bih mogla da kažem – volim to i to.
Upravo stoga, odlučila sam da krenem od početka i od najjednostavnije varijante. Ovaj recept je veoma cenjem u blogerskim vodama, pa sam odlučila da mu dam šansu. Kako je moja porodica upoznata i oduševljena sa konceptom australiske Mud cake, pretpostavila sam da će im se ova chewy varijanta svideti. Znate šta? Bila sam 100% u pravu.  Sledeća varijanta je sa čokoladom za kuvanje i možda ponekim lešnikom. Videću već. Jedno je sigurno brownies će uskoro opet biti na našem meniu.


Brownies sa kakaom
Potrebno:
140g putera
280g šećera
80g gorkog kakaa
1/4 kašičice soli
1/2 kašičice ekstrakta vanile
2 jajeta (a klase, hladna)
65g brašna
opciono
šaka oraha, lešnika, čokoladne kapljice...


Priprema
Rešetku postaviti na donje ležište u rerni. Uključiti rernu da se ugreje na 165C*
Po originalnom receptu potrebno je pleh veličine 20cm x 20cm obložiti peka papirom ili folijom. 
Ja nisam, jer sam koristila (po prvi put) moj novi silikonski (okrugli) pleh.

Pomešati puter, šećer, kakao i so u posudi (sigurnoj za upotrebu u microtalasnoj). Staviti posudu u mikrotalasnu. Nisam merila vreme, ali je potrebno oko minut vremena na 800w, da se sve lepo rastopi. Dobro izmešati i ostaviti da se malo prohladi (da bude toplo umesto vrelo). Neka vas ne zbuni tekstura smese. Prilično je gromuljasta - mene podseća na popareni mak.
Dodati jedno po jedno jaje i ekstrakt vanile. Dobro izmešati. Smesa je sada već homogena, sjajna i glatka.
Dodati brašno i nekoliko puta snažno izmešati spatulom. Dodati po želji lešnike, kapljice čokolade..
Izliti u pripremljni pleh.
Peći 35 min, ili dok čačkalica zabodena u centar ne izađe samo malo zamrljna.
Ostaviti da se potpuno ohladi na žici. Ukoliko želite lep presek stavite u frižider na pola sata (pošto se već ohladilo)
Uz pomoć peka papira ili folije izvaditi brownies iz pleha. Kod silikonskog pleha ova faza nije bila potrebna.
Iseći na 16 - 25 komada, u zavisnosti od željene veličine brownies-a.

Ovo su chewy brownies, ukoliko želite da budu fudgy, deo običnog šećera zamenite braon šećerom.


06 June 2012

Super projarice

Na internetu kada ukucate pojam projarica pojavljuje se preko 1000 različitih recepata. Ovo je jedan od tih 1000. Proveren, 100% siguran. Recept je sa foruma (ne sećam se tačnog kog), gde ljudi razmenjuju svoja mišljenja i utiske.
Ovo je ujedno i moj omiljeni recept. Volim ga jer uz samo par izmena, mogu dobiti potpuno različite ukuse i izgled mojih projica. Brzo i lako se spremaju, a izuzetno su ukusne.

Potrebno:100g sitnog sira
4 jajeta
2 dl jogurta
1 dl ulja
kašičica soli
kesica praška za pecivo
10 kašika brašna
8 kašika belog kukuruznog (projinog) brašna

po želji: kobasice, čvarci, zeleni deo mladog crnog luka, origano, bosiljak, kačkavalj, ajvar, seckana paprika, masline...

Priprema:
Umutiti jaja sa solju, jogurtom, uljem, sirom i praškom za pecivo.
Dodati obično belo i kukuruzno brašno. Sve lepo izmešati.
Silikonske kalupe za mini muffine napuniti smesom do 3/4 visine kalupa.
Peći 20-25 min na 200 C* , ili dok lepo porumene.
Najlepše su tople uz šolju jogurta, čokoladnog mleka, piva..., ali im ništa ne fali ni sutradan.
Ukoliko imate micro da ih podgrejete, ukus je kao da ste ih upravo izvadili iz rerne.
Od ove smese, dobije se 36 mini projarica.



Napomena:
Ovo je osnovna smesa. Po želji možete dodati neke od dodataka.
Za moj ukus najlepša je varijanta čajne kobasice sa seckanim maslinama, origanom i bosiljkom.
Takođe je jako lepa i dekorativna varijanta sa slaninom i ljutim ajvarom.
Zaita mogućnosti su velike, pustite mašti na volju.

05 June 2012

Forumske pljeskavice


Pre par nedelja imala sam tu čast da budem gost kod moje forumske prijateljice Violete u Smederevu. U pitanju je bilo drugo forumsko okupljanje i malo je reći da je sve bilo divno i savršeno. Uz puno smeha i pozitivne energije dan mi je proleteo kao nikada pre. Viki je odličan domaćin  i sjajna kuvarica. Ove pljeskavice su uz Milankine breskvice bile highlight našeg okupljanja.

Prenosim originalan recept jer je apsolutno savršen i ništa tu ne treba menjati!a ukoliko želite da pogledate nešto više o njima i utiske devojaka koje su ih probale izvolite ovuda!

Potrebno: 
1/2 kg mlevenog mesa (svinjskog)
srednja glavica crnog luka
4 kašike prezli
kašičica soli
kašičica Vegete (mnogi je izbegavaju,ali ja pravim sa njom)
1,5 dl tople vode
kašičica sode bikarbone


Priprema:
Luk sitno iseckati. 
Pomešati luk, prezlu, so, biber, toplu vodu i sodu bikarbonu. 
Dodati meso i sve dobro izmešati. Dugo mesiti. 
Posudu pokriti folijom i ostaviti u frižideru sat vremena.(Viki kaže da su lepe i bez čekanja).

Kod fomiranja pljeskavica poslužila sam se poklopcem Dobro kremića (500g). Poklopac sam stavila u kesu i blago nauljila deo kese kod udubljenja. Lopticu mesa sam utisnula u poplopac i pritiskala dok nije popunila šupljinu i dok se nije ujednačila u debljini. Prevrnula sam je na dlan i stavila da se peče. Na ovaj način sve su pljeskavice bile lepog okruglog oblika i jednake veličine. Dobila sam 9 pljeskavica normalne veličine, taman za lepinjice.

Viki ima brži metod : lopticu mesa stavi u kesu i pritisne daskom za sečenje. 

Radi pikantnijeg ukusa možete dodati kačkavalj seckan na kockice (50g na 1/2kg mesa), možete dodati i dimljene slanine - neće pokvariti ukus! :-)

Napomene: 
- Pljeskavice su sjajne sa svinjetinom. Moja porodica nije ljubitelj iste, ali u ovom slučaju nisu ni primetili da se radi o svinjetini. Pljskavice su sočne i meke. Junetina dolazi u obzir, ali pomešana sa svinjetinom (4:1 u korist svinjskog mesa).

- Mada mogu lepo da se ispeku u tiganju (kao što se može videti iz priložene slike), ja to ipak ne preporučujem. Količina dima je znatna u tom slučaju, pa ukoliko ne želite zabrinute komšije na pragu, preporučujem ipak roštilj ili pizza pekač.


Homemade srce sekač za fondan i kekse

Ukrašavenje torti je vrsta umetnosti. Prilika da se izraziš na sasvim nov način. Trenutak potpunog mira i predanosti tome što trenutno radiš. Uživam u dekorisanju torti  i uvek nastojim da dam sve od sebe kako bi moje torte bile što lepše i potpunije. Ponekad kako bih ostvarila svoju zamisao potreban mi je alat. Često se snalazim sa onim što imam, iskreno to ima i svojih prednosti. Međutim dođe trenutak kada je neophodno imati modlicu, sekač odgovarajućeg oblika. Kod nas su cene takvog alata zaista neverovane. Potrebno je mnogo odricanja i ulaganja kako bi se priuštio osnovni set. Zbog toga dovitljive žene (poput mene) osmislile su čitav niz homemade alata za rad sa fonadnom. Ovi sekači  su samo jedan u nizu, a ostale možete  pogledati na http://www.kuharka.ru/talk/eat/cakes/6073.html.
Eh, da, sajt je na ruskom. Međutim uz činjenicu da je ruski blizak našem govornom području  i google translate, ne bi trebalo da naiđete na veće prepreke. Uostalom svi tutorijali su praćeni jasnim slikama, a slika govori 1000 reči.

Kako napraviti sekč za fondan u obliku srca
Pošto već postoji  tutorijal za sekač u obliku  cveta sa pet latica, ja sam se odlučila za srce. Osnova je ista, sve su ostalo nijanse.
 
Potrebno:
Limenka piva (najbolja zbog visine – ima više materijala za rad)
Obične makaze
Lenjir
Super lepak
Hemijska olovka
Šilo, ekser, šrafciger… bilo šta od čvršćeg materijala valjkastog oblika

Prprema:
Limenku očistiti i odsećii gornji i donji deo. Tako se dobije list aluminijuma. Potrudite se da isečete što ravnije, kako biste imali što manje otpadaka kasnije.


Uz pomoć lenjira i makaza izravnati ivice. Ne brinite, lako se seče.
Izmeriti šnit 2cm širine, obeležiti i liniju na 1,5cm. Iseći šnit (2cm) .
Ivicu presaviti do 1,5cm. Ovo se radi zbog čvrstine. Lagano preći olovkom preko ivice. Ne pritiskati previše, jer će pući! (iskustvo iz prve ruke!)
Izmeriti i obeležiti  hemijskom olovkom linije: dva puta na 3cm i sledeću  na 1cm širine. 

Iseći. Prvo presaviti deo između 2 x 3cm, a zatim i deo kod 1cm.
Uz pomoć šila, šrafcigera… savijati aluminijum - kako bi se dobila krivina.
Ponoviti sa druge strane. 

Naneti super lepak i zalepiti deo od 1cm.
Još malo oblikovati rukama, lenjirom i šilom.
Od ovih dimenzija dobije se srce 2cm širine.

 
Od dimenzija  4x4x1cm= srce 2,5 cm širine; 1,5x1,5x0,5= srce 1 cm širine

Zaista je jednostavno. Treba obratiti pažnju da se ne pritiska previše jer je aluminijum tanak i lako puca kada se previše savija. Uz pomoć šablona može se izvući bilo koji oblik. Potrebno je štampati  na papiru željeni oblik i pratiti liniju. 
Sekači su dovoljno čvrsti za rad. Ne kao kupovni, ali uz malo pažnje odlično služe svrsi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...