11 July 2012

Opera torta


Opera torta je vrsta francuske torte. Krase je tanke korice sa bademom, puter krem sa ukusom kafe, genache krem i sirup od kafe. Kada sam putem interneta  prvi put ugledala šnit zapitala sam se kako je moguće da nisam znala za ovu tortu do sada. Odmah sam pretražila net  i napravila svoje malo istraživanje koji recept isprobati. Odabrala sam master chef australia you tube verziju iz prostog razloga što je objašnjen bukvalno step-by-step uz sve važne napomene.
 

OPERA TORTA (MASTERCHEF)
Biskvit:
4 jajeta + 4 belanceta 
150g prah šećera
150g sitno mlevenog blanširanog badema
60g brašna
30 g putera
35g kristal šećera

4 jajeta umutiti dok ne postanu svetla i kremasta (pufnasta).
Prosejati 150g šećera u prahu, 150g sitno mlevenog blanširanog badema i 60g brašna.
4 belanceta umutiti sa 35g šećera. Prvo dodati 1/3 šećera, pa dodati preostale 2/3. Mutiti do faze mekanih  vrhova- ne čvsto umućeno.
U žumanca dodati prosejanu mešavinu.  Mešati spatulom! Dodati  30g istopljenog putera. Polako umešati spatulom.  Umešati belanca – lagano okrećući celu činiju.
pripremiti 3 lista peka papira veličine najvećeg pleha koji ide uz rernu. 
Razmazati tanko nekoliko milimetara na peka papir, pa preneti na plehove. Ukoliko imate mogućnosti trebalo bi sva tri pleha staviti da se peku istovremeno. Međutim ukoliko ste u situaciji kao ja, slobodno pecite jednu po jednu koru. Korice se peku oko 5 min na 200C (sa ventilatorom), ili dok ne postanu lagano zlatno-braon boje.  
Čim se izvadi iz rerne iseći suve krajeve i koricu prepoloviti. Ovako se dobije 6 veoma ukusnih korica.

 Puter krem:
300g krstal šećera
1 dl vode
5 žumanaca
500g putera (ostavljnog na sobnoj temperaturi)
3 kašike coffee esencije

Ušpinovati šećer sa vodom. 
Za to vreme umutiti penasto žumanca. 
Ušpinovani šećer ulivati u žumanca dok se muti mikserom. Vreli šećer će bukvalno skuvati žumanca (no salmonela).  Nastaviti sa mućenjem sve dok se žumanca ne ohlade na sobnu temperaturu (10 min bi trebalo da bude dovoljno, ukoliko ne uvek možete žumanca uroniti u hladnu kupku dok ih mutite)
Dodati  500g putera, kašiku po kašiku dok mutite. Mutiti dok se smesa ne ujednači. 
Dodati 3 kašičice coffee esencije, dobro izmešati.
 
Ganache krem:
400g čokolade
300 ml slatke pavlake
30g putera

U posudu adekvatnu za mikrotalasnu ubaciti izlomljenu čokoladu, slatku pavlaku i puter. 
Zagrevati minut na najačem, izvaditi pa promešati. Ukoliko je potrebno vratiti na 10-20 sekundi, pa ponovo promešati. Smesa treba da je gusta  i sjajna. 
Ubaciti u frižider sa se ohladi i malo zgusne.

Coffee sirup:
Jednaka mera šećera i vode + kašika coffee esencije

Slaganje:
Istopiti malo čokolade i premazati tanko dno jedne korice. 
Prevrnuti je na peka papir tako da je čokolada dole (do papira). 
koru 1 natopiti coffee sirupom (četkicom za premazivanje) - Naneti 1/3 puter krema, preko poklopiti sledećom korom.
kora 2 - coffe sirup - 1/3 ganache kreme
kora 3 - coffe sirup - 1/3 puter krem
kora 4 - coffe sirup - 1/3 ganache kreme
kora 5 - coffe sirup - 1/3 puter krem
kora 6 - coffe sirup - Na kraju 1/3 ganache kreme. 
Ostaviti u frižider da se dobro stegne. Najbolje preko noći.

Seći deblje šnite, posuti ih kakaom i ukrasiti šlagom (puter kremom)...

Napomena:
Gledajući na you tubu snimak zaključila sam da ima samo 5 korica. Međutim u toku spremanja javio se višak i korice i filova. Jedini logičan zaključak je bio da se filuje i ta 6. korica. Trebalo je samo malo vremena da ta ideja sazri. Ovako je recept potpun, bez viškova ili manjka - baš kako i treba da bude.:-)

05 July 2012

Marinirane pečurke

Da li vam se desilo da imate pečurke i da ne znate šta bi sa njima. Meni se upravo to dogodilo, kada mi je svekar doneo 5 kg šampinjona. Ja lično obožavam pečurke i mogla bih u svakom obliku da ih klopam. Međutim moja porodica , naročio klinci su sasvim druga priča. Postoji nekoliko recepata koji prolaze fino i tu je kraj. Zahvaljujući mojoj forumskoj drugarici Branki ove pečurke su spasene sigurne propasti :-)

Ovako marinirane pečurke su sjajan prilog mesu, odlične su na pizzi...Rok trajanja im je oko 10 dana u frižideru. Ovo nije zinmica, mada uz malo dorade lako bi to moglo da postane.

Marinirane pečurke
Potrebno:
1/2 kg šampinjona
1 kašičica soli
50ml alkoholnog sirćeta
600ml vode

Priprema:
Pečurke očistiti i iseckati na listiće.
Vodu, sirće i so staviti da provri.
Ubaciti pečurke i kuvati 5 minuta.
Ostaviti da se ohlai i koristiti.
ILI
Vrelo naliti u teglu i okrenuti naopačke na 5 min. Važno je da je poklopac metalan (plastika NE).
Nakon tih 5 min okrenuti kako treba i ostaviti da se ohladi. Držati u frižideru. 


Veoma brzo i lako imate marinirane pečurke.

Sirup od kafe

Ćaskajući sa forumskom drugaricom Alex dotakle smo se teme Opera torte. Torta sjajno izgleda i presek prosto mami. Istog trena poželela sam da napravim ovu torticu za svoju dušu. Čak sam i Alex obećala da ću prionuti na posao. Našla sam poveliki broj recepata i izdvojila jedan koji je najviše obećavao. E, pa za taj recept neophodan je coffee essence, tačnije slatki sirup od kafe.

Recept je zahtevao 6 šoljica espresso kafe. Kako kod kuće nemam aparat za espresso, a da kupujem u kafiću nije mi padalo napamet, odlučila sam da sirup napravim sa ness kafom. Tada sam se našla u nedoumici koliko je to tačno 6 espressa u mililitrima. Prema Evropskim standardima  jedan espresso ima 30 ml, međutim u Americi (USA) i Australiji uobičajeno je da espresso ima 60 ml (dupli). Obzirom da je australiski recept u pitanju, odlučila sam se za varijantu od 60 ml, pa šta bude :-)

 
Varijanta No1. Sirup od Ness kafe
Potrebno:
360ml vode
4 kašike ness kafe
1 šolja (doncafe) šećera ( 150g )

Priprema:
Vodu, šećer i ness kafu staviti da provri. Smanjiti temperaturu i lagano kuvati  oko sat vremena. Sirup treba da postane sjajan i gust. 
Sirup je divan, dominira miris i ukus ness kafe. Takođe ima jednu specifičnost, što se više muti postaje svetliji i penastiji. Primena je mnogo. Za prelive sladoleda, u filovima torti, kolača, kao punjenje za praline...

Tu nije kraj.....
Pomislila sam kako bi tek sirup od turske kafe bio sjajan. :-)
Varijanta No2.  Sirup od turske kafe
Potrebno:
6 kašičica turske kafe
6 šoljica vode ( 90-100ml )
1 šolja (doncafe) šećera ( 150g )

Priprema:
Skuvati 6 šoljica crne turske kafe. Ostaviti da se malo slegne toz.
U cediljku postaviti gazu presavijenu u nekoliko slojeva. Pažljivo presuti kafu, kako se ne bi preterano uzdrmao toz na dnu. Ostaviti 10 min da se dobro ocedi. (slika 1.)
Preliti proceđenu kafu u šerpu dodati 1 šolju šećera. (slike 2. i 3.)
Kuvati sat vremena na laganoj vatri. Moj šporet ima 12 podeoka, ja kuvam na 6.
Topao sirup presuti u teglice. U teglicu staviti prvo kašičicu, pa preko nje sipati sirup kako teglica ne bi pukla od visoke temperatire.
Od ove količine dobije se pola male teglice. Sirup je gust i sjajan. Dovoljno je 3-4 kašičice u filu kako bi se dobio odličan kafeni ukus.
Sjajan sirup za sladolede, filove, praline...čak i za belu kafu  ;-)

Update 15.09.2012:
Posle nedelju dana u frižideru sirup od obične turske kafe je počeo da se kristališe. Za razliku od njega sirup od ness kafe još je u odličnom stanju. Podjednako sjajan, kremas i ukusan.

03 July 2012

Pečurke sa junetinom

Odlična klopica, čak i za probirljice kakvi su moji klinci.

Potrebno:
1/2 kg junetine od buta
1 kg pečuraka
glavica luka
malo brašna
so, biber
200 ml pavlake za kuvanje

Priprema:
Luk iseckati i propržiti na malo ulja (da postane staklast).
Pečurke očistiti i iseckati na listiće. Dodati ih luku i dinstati ih dok ne omekšaju.
Meso staviti u zamrzivač za se dobro ohladi, pa iseći tanke šnicle.
Svaku posoliti i pobiberiti. Uvaljati u brašno i kratko propržiti na ulju.
Prženo staviti u posudu u kojoj će se peći.
Pečurke preručiti u posudu u kojoj je meso prženo i kratko prodinstati kako bi se pokupili svi sokovi od mesa.
Pečurke sipati u posudu sa mesom.
U šerpu u kojoj su bile pečurke, naliti malo vode i dodati pavlaku za kuvanje.
Ovom smesom zaliti pečurke i meso.
Izmešati i staviti u rernu na 220 C*. Peći dok se ne zarumeni, oko 30 min.
Odličan prilog je pirinač, mada ni pire krompir nije loš.



Pita sa pečurkama i sirom



Još jedna u nizu sjajnih pita. Kada sam prvi put pročitala recept nije mi baš ulivao poverenje. Ideja mešanja sira i pečuraka nekako mi nije zvučala ubedljivo. Međutim, želela sam da isprobam nešto novo i drugačije. Nisam se pokajala. Recept je od Jafi sa coolinarike i zaista moje iskrene preporuke za ovu pitu. Odlična je i topla i hladna, pa je sjajna za dečije rođendane i proslave.

 
Pita sa pečurkama i sirom
Potrebno:
1/2 kg šampinjona
glavica crnog luka
čaša kisele pavlake
200g feta sira (ja sam koristila sitan sir)
4 jajeta
so, biber
1/2 kg kora za pitu 
 preliv:
1 dl ulja
1 dl vode
2 kašičice praška za pecivo


Priprema:
Luk iseckati i propržiti na malo ulja (dok postane staklast). Pečurke očistiti i iseckati na listiće. Dodati luku i dinstati dok omekšaju. Začiniti po ukusu.
Za to vreme u blenderu (multipraktiku...) izmiksati jaja sa sirom, pavlakom i kašičicom soli.
Ulje i vodu pomešati i staviti da provri. Dodati prašak za pecivo.
Pleh 21cm x 35cm podmazati sa malo ulja.
Staviti koru, pa je zaliti sa malo preliva. Na to staviti sledeću koru i po njoj rasporediti fil od pečuraka. Prekriti pečurke sledećom korom i zaliti je prelivom. Preko nje staviti sledeću koru i po njoj fil od sira. Ponovo prekriti korom koju zalivamo prelivom.
Znači :  kora - preliv - kora / pečurke / kora - preliv - kora / sir / kora - preliv - kora....
Trebalo bi da se 3 puta ponovi fil od pečuraka i fil od sira, a između svakog fila ide kora sa prelivom.  Poslednji je fil od sira. Pita se iseče na kvadrate željene veličine (ja sam 4x6 kvadrata) i prelije filom od sira. 
Tada se uključi rerna na 250C*, da kore upiju filove. Kada se rerna ugreje ubaciti pitu na 15 min, a zatim temperaturu smanjiti na 200C* i peći još 15 min. Pita treba lepo da porumeni. Pečenu pitu preliti sa malo preliva i vratiti u isključenu rernu na 5 min.
Ostaviti da se malo prohladi pa iseći pitu. Odlična je uz šolju hladnog jogurta, mada ni sa pivom nije loša za stariju "decu".


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...