27 September 2012

Moka muffini

Varijacija na temu Zlatnih američkih muffina. Kombinacija je bezbroj. U trenutku inspiracije pitala sam se kako bi izgledali ovi muffini sa dodatkom sirupa od kafe. Bio je to pun pogodak. Uz dodatak kapljica bele čokolade....mmmm...Oduševili smo se svi odreda. 
 

Moka muffini 
 Potrebno je:
1 šolja ulja
1,5 solja šećera
2 kesica vanilin šećera
4 jaja
prstohvat soli
2 kašičice sirupa od kafe
3 solje brašna
1 kesica praška za pecivo
1 šolja mleka
1 šolja kapljica bele čokolade

Priprema:
Rernu ugrejati na 200C.
Pomešati brašno, so, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer.
U drugoj posudi umutiti jaja, mleko, ulje i sirup od kafe.
Vlažnu smesu uliti u suvu. Lagano izmešati.
Dodati belu čokoladu.
Korpicama postaviti pleh za "projarice".
Naliti ¾ korpica smesom.
Peći 25 - 30 minuta. Dok lepo porumene.

napomena:
Ukoliko nemate kapljice čokolade, možete izlomiti ili iseckati  štnglu čokolade na komadiće :-)

Zlatni američki muffini


Posle zaista odličnog recepta za čokoladne američke muffine, poželela sam da napravim nešto malo drugačije. Isprobala sam  puno recepata, ali nijedan nije bio baš to što tražim. Poigrala sam se namirnicama i razmerama i dobila zaista odlične vanil muffine koje svako može prilagoditi svom ukusu. Ja volim višnje pa sam se ovom prilikom opredelila za kandirane višnjice. Vi po želji možete dodati orašaste plodove ili voće po želji. Možda sirup od kafe...ali o tome kasnije. ;-)



Zlatni američki muffini 
 Potrebno je:
1 šolja ulja
1,5 solja šećera
2 kesica vanilin šećera
4 jaja
prstohvat soli
1/2 kašičice pečene kore narandže (ili rendane kore 1 kašičica)
3 solje brašna
1 kesica praška za pecivo
1 šolja mleka
1/2 šolje kandirane višnje
1/2 šolje kapjica bele čokolade

Priprema:
Rernu ugrejati na 200C.
Pomešati brašno, so, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i koricu pomorandže.
U drugoj posudi umutiti jaja, mleko i ulje.
Vlažnu smesu uliti u suvu. Lagano izmešati.
Dodati belu čokoladu i kandirane višnj.
Korpicama postaviti pleh za "projarice".
Naliti ¾ korpica smesom.
Peći 25 - 30 minuta. Dok lepo porumene.

Još jedan pogled na ove sočne lepotice

15 September 2012

Eljdo pita

Septembar je već uveliko tu. Mada nas je počastio toplim - letnjim danima, noći nam daju nagoveštaj hladnijeg vremena koje stiže. Danas je tmuran i hladan dan, pravi jesenji. Zato je prava prilika da vas upoznam sa jednom sjajnom namirnicom - heljom i da vas počastim još jednim sjajnim receptom moje drage forumske drugarice Violete. Kišnim danima uz šolju jogurta odlično paše parče tople Eljdo pite (ovo je pravi naziv, ne fali h ;-)) Ima malo više posla, ali se itekako isplati.


Potrebno
Za kore:
300g heljdinog brašna
300g belog brašna
3 čaše mleka
3 čaše vode
3 kašičice soli
3 kašike ulja

Za fil:
5 jaja
1/2kg sira 
 malo ulja
soli po ukusu


Priprema:
Od navedenih sastojaka za kore pripremiti testo kao za palačinke malo gušće.
Ispeći palačinke.
Umutiti jaja i dodati sir.
Nauljiti tepsiju i ređati: palačinka - 3 kašike fila.
Poslednju palačinku premazati i pitu iseći kao tortu.
Peći na oko 200 C˙oko sat vremena ili dok korica lepo ne porumeni.



 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...