Kolač od šargarepe


Da li ste probali kolač od šargarepe? Neverovatan je, sočan, mirisan... Šargarepa uopšte ne dominira. Čak se jedva nazire i ko ne zna, nikada ne bi pogodio od čega je kolač.  


Ovaj recept je zapravo kora za američku tortu od šargarepe. Međutim kako sam neplanirano ostala bez krem sira, tako je i torta postala kolač. Moraću prvom prilikom da isprobam i fil, jer ova kora obećava...

Potrebno:
300g brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika gorkog kakaa (C je najbolji)
2 kašičice cimeta
1 kašičica đumbira
4 jajeta
400g šećera
1 i 1/4 šolje ulja
2 kašičice ekstrakta vanile
500 g sitno rendane šargarepe
100-150 g suvog grožđa

Priprema:
Rernu zagrejati na 175 C*
Pleh 26 cm x 26 cm, premazati uljem ili margarinom, pa posuti prezlom.
Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i đumbir.
U drugoj posudi umutiti jaja sa šećerom. Doliti ulje i ekstrakt vanile.
Lagano umešati smesu sa brašnom.
Na kraju dodati šargarepu i suvo grožđe.
Smesu izliti u pripremljen pleh i peći sat vremena. Proveriti čačkalicom i produžiti pečenje po potrebi (ja sam pekla 70 min u keramičkom plehu).

Ostaviti da se lepo ohladi, najbolje preko noći.

Comments

Popular Posts