06 March 2013

Viršle u pereci

U stvari radi se o viršli umotanoj u testo za perece ili bavarsko pecivo. Veoma je ukusno i izdašno. Mada od ove mere ispadne svega 8-10 roll viršli, naša petočlana porodica imala je odličnu večeru, a školarci još i užinu za sutradan.


Potrebno:
1½ šolja vode (solja od 235ml )
1 kašika šećera
2 kašičice soli
20g kvasca (2¼kašičice suvog)
4½ šolje brašna
¼ šolje otopljenog putera ili ulja

10 šolja vode
2 kesice sode bikarbone
2 kašike ulja ili otopljenog putera
krupna so

8-10 viršli


Priprema

Priprema:
Rastopiti kvasac u toloj vodi sa kašikom šećera. U posudi prosejati brašno I so. Dodati nadošao kvasac I ulje (puter). Zamestit mekše testo. Ostaviti na toplom dok se testo ne udupla (oko 1 h).
Rernu zagrejati na 220C.
Dva pleh prekriti peka papirom I premazati uljem.
Vodu sipati u dublju posudu (lonac), dodati sodu bikarbonu I provreti.
U međuvremenu nadošlo testo podeliti na 8-10 delova. Svaki deo rastanjiti u valjak 1 cm debljine I oko 40 cm dužine. Testo namotati oko viršle. Krajeve malo uštinuti da se lepo spoje sa ostatkom testa.
Obmotane viršle stavljati u provrelu vodu (sa sodom bikarbonom) I kuvati oko 30 sekundi. Kuvati po dve.

Pomoću rupičaste kašike izvaditi iz vode I staviti na pripremljene plehove. Premazati uljem (istopljenim puterom) I posuti krupnom solju (susamom). Peći 15 min, dok lepo porumene.
Pečene izvaditi na rešetku da se malo ohlade. (4-5 min)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...