Njeno veličanstvo bundeva
Ove godine, po prvi put, moja mama je odgajila bundeve u svojoj bašti. Kada smo se prošlog proleća zabavljali bacanjem semenčica po njivi ni slutili nismo da će ta zabava ovako i ovoliko uroditi plodom. Mamin podrum je pun veeelikih bundeva, koje sada treba iskoristiti i potrošiti. Međutim tu nastaje problem. Kako naterati porodicu koja se jasno izjasnila da NE VOLI !!! bundevu , da je prihvati i još u njoj uživa. Usledila je potraga za raznoraznim receptima, a ovo su neki od najboljih koje je moja porodica progutala ;-)
Krem čorba od bundeve
Potrebno
½ kg očišćene bundeve
1 veća šargarepa
1 krupniji krompir
1 ½ l bistre supe
3-4 kašike
ulja
Manja glavica crnog luka
1 lovorov
list
¼ kašičice
mlevenog muškatnog oraščića
1
kašičica ulja od kokosa (po ukusu)
biber
so
½ kašičice ljutog ajvara ili ljute
papričice (opciono)
kisela pavlaka (ili jogurt)
peršunov list.
Priprema
Bundevu i krompir očistiti i iseći
na kockice.
Šargarepu iseći na kolutiće, a crni
luk na sitne kockice.
Zagrejati ulje, dodati iseckan luk i
propržiti da bude staklast.
Zatim dodati bundevu, krompir i
šargarepu, lovorov list i začine po ukusu (kokosovo ulje, ljuti ajvar, so, biber). Naliti supom i kuvati dok povrće ne
omekša.
Čorbu skloniti sa vatre, izvaditi lovorov
list i sve propasirati u blenderu. Čorbu zatim vratiti na šporet I pustiti da
provri.
Služiti toplo uz malo kisele
pavlake ili jogurta, posuto iseckanim peršunovim lišćem
Napomena:
Ja sam umesto ljutog ajvara koristila Sambal oelek. Poklon moje sestre od ujaka iz Švedske. Po teksturi liči na kiselkastu verziju ljutog ajvara, mada mislim da bi i sveža čili papričica odradila posao.
Hvala :)
ReplyDelete