Njeno veličanstvo bundeva

Ove godine, po prvi put, moja mama je odgajila bundeve u svojoj bašti. Kada smo se  prošlog proleća zabavljali bacanjem semenčica po njivi ni slutili nismo da će ta zabava ovako i ovoliko uroditi plodom. Mamin podrum je pun veeelikih bundeva, koje sada treba iskoristiti i potrošiti. Međutim tu nastaje problem. Kako naterati porodicu koja se jasno izjasnila da NE VOLI !!! bundevu , da je prihvati i još u njoj uživa. Usledila je potraga za raznoraznim receptima, a ovo su neki od najboljih koje je moja porodica progutala ;-)


Krem čorba od bundeve


Potrebno
½ kg očišćene bundeve
1 veća šargarepa
1 krupniji krompir
1 ½ l bistre supe
3-4 kašike ulja
Manja  glavica crnog luka
1 lovorov list
¼ kašičice mlevenog muškatnog oraščića
1 kašičica ulja od kokosa (po ukusu)
biber
so
½ kašičice ljutog ajvara ili ljute papričice (opciono)
kisela pavlaka (ili jogurt)
peršunov list.

Priprema
Bundevu i krompir očistiti i iseći na kockice.
Šargarepu iseći na kolutiće, a crni luk na sitne kockice.
Zagrejati ulje, dodati iseckan luk i propržiti da bude staklast.
Zatim dodati bundevu, krompir i šargarepu, lovorov list i začine po ukusu (kokosovo ulje, ljuti ajvar, so, biber). Naliti supom i kuvati dok povrće ne omekša.
Čorbu skloniti sa vatre, izvaditi lovorov list i sve propasirati u blenderu. Čorbu zatim vratiti na šporet I pustiti da provri.

Služiti toplo uz malo kisele pavlake ili jogurta, posuto iseckanim peršunovim lišćem

Napomena:
Ja sam umesto ljutog ajvara koristila Sambal oelek.  Poklon moje sestre od ujaka iz Švedske. Po teksturi liči na kiselkastu verziju ljutog ajvara, mada mislim da bi i sveža čili papričica odradila posao. 



 


Comments

Post a Comment

Popular Posts