24 December 2013

Novogodišnji - Božićni keksići




Sa Novom godinom na pragu osećam sve veću užurbanost i uzbuđenje. Jelka je okićena, kuća dekorisana,  ostalo je još samo da se pobrinem za miomirise koji se u ovo doba godine tradicionalno šire kućom. Keksići su nov običaj u mojoj porodici. Ne volim da pravim preoštre rezove i volim da  prihvatim ono što je dobro i plemenito.  Pogled na lica onih kojima sam poklonila kutijicu keksića je neprocenjiv. Tako da u našoj kući su i Badnjak i jelka, torte i keksići, a od ove godine i čuvena kućica od medenjaka ili Gingerbreadhouse.

Sa izradom keksića sam se već susretala u postu  http://slatka-radionica.blogspot.com/2012/03/keksici-ili-kako-zabaviti-klince-sa.html . Tada sam eksperimentisala i sa rojal icingom. Veoma sa zadovoljna kako se on ponašao prilikom dekorisanja, tako da sam i sada koristila isti recept i princip izrade. Za potrebe zidanja kućice dodala sam malo više šećera kako bi RI bio gušći.

Ovaj put sa vama želim da podelim nekoliko sjajnih recepta za medenjake i puter keksiće. Svi su odlični, ukusni i dovoljno čvrsti da posluže kao građevinski materijal za kućicu.

Čokoladni puter keksići
250g putera (maslaca)
130g šećera
110g žutog šećera
1 jaje
2 kašike čokoladnog likera ili jake kafe (filter, ness espresso) 
1 kesica vanilin šećera
60g kakao praha (gorak)
300g brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice soli 

Priprema.
U posudu prosejati zajedno brašno, kakao, sodu bikarbonu i so.
U drugoj posudi kremasto umutiti puter, šećer, žuti šećer i vanilin šećer.
Dodati jaja i kafu ili liker.
Postepeno dodavati prosejano brašno. Pred kraj rukama umesiti testo. Testo je veoma mekano, ali ne brinite tako treba da bude.
Testo podeliti na dva dela i staviti u kese (za zamrzivač ). Ostaviti u frižideru 1-2 sata, mada može i preko noći.
Rashlađeno testo razvijati pomoću dva lista peka papira. Testo staviti na jedan list, a preko njega staviti drugi. Tako  se sprečava da se testo lepi za oklagiju. Testi rastanjiti na debljinu 0,5 cm i seći željene oblike pomoću modlica ili šablona. Preneti oblike na pleh postavljen peka papirom. Ja sam isečene oblike držala u frižideru još 10-tak minuta. Dok se rerna ne zagreje.
Peći 10-15 min na 200 C.  Dužina pečenja zavisi od veličine isečenih oblika.
Keksiće ostaviti u plehu da se malo prohlade , pa ih onda preneti na žicu da se skroz ohlade.
Ohlađene kekse možete ukrašavati Rojal icingom ili fondanom.


Puter keksići
250 g putera (mada je ukusno i sa margarinom)
300g šećera
1 jaje
2 kašike ekstrakta vanile, lešnika
1 egg
250- 270g brašna
1 kašičica praška za pecivož
1/2 kašičice soli

Priprema:
Umutiti kremasto puter i šećer. Dodati jaje i ekstrakte. Dobro umutiti i sjediniti.
Prosejati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati smesi sa puterom. Rukama zamesiti mekano testo.  Testo ne treba da se lepi za prste, ali treba da je meko.
Podeliti testo na dva dela i ostaviti u frižider 30 min do 1h.
Rashlađeno testo razvaljati pomoću dva lista pekapapira na 0,5 cm debljine. Iseći oblike modlicama ili šablonim, šemama.
Peći na plehu postavljenom peka papirom 8-10 min na 200C. Keksi treba da ostanu svetli, ali rubovi treba da porumene. 
Ostaviti u plehu da se prohlade i očvrsnu, pa ih prebaciti na rešetku da se skroz ohlade.
Dekorisati ohlađene keksiće Rojal icingom ili fondanom.


Medenjaci
600g brašna
350g šećera
1 kašika kakaoa
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičice začina za medenjake
50 g mlevenih oraha
3 jajeta i 1 žumance
125g meda
40g margarina

Priprema:
Prosejati brašno, kakao, sodu bikarbonu i začine za medenjake. 
U drugoj posudi kremasto umutiti margarin, med i šećer. Dodati jaja i žumance. Dodati orahe i prosejanu mešavinu brašna. Sve dobro umesiti i ostaviti da odstoji hladnom bar 1 sat. Možeta napraviti i dan ranije pa ostaviti u frižideru preko noći.  Rastanjiti na 0,5 cm debljine i  seci oblike.
Peći 12-15  minuta na 180C, na peka papirom postavljenom plehu.  
Pečene keksiće ostaviti da se ohlade i onda dekorisati po želji.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...