22 February 2013

Kokos muffini

Još kao devojčica volela sam da sakupljam recepte.  Dok su moje drugarice skupljale i rzmenjivale salvete, ja sam sa maminim koleginicama, rođakama razmenjivala recepte. Uglavnom su to bili jednostavni recepti, često pogrešno i napisani. Danas sam tražeći nešto potpuno deseto naletela na moju staru svesku. Kako sam se obradovala i nasmejala čitajući par  mojih "bisera". Međutim našlo se tu i nekoliko zanimljiviš recepata, koje bi trebalo isprobati . Ovo je definitivno jedan od njih.


Potrebno:
100 g margarina (sigurna sam da bi sa puterom bili još ukusniji)
11/2 dl šećera (2/3 šolje) (120g)
2 jajeta
1 dl brašna (50 g)
3 dl kokosovog brašna (100g)
1 kašičica praška za pecivo

Priprema:
Rernu zagrejati na 200C*
Umutiti razmekšali margarin sa šećerom. Dodati jaja. Lepo sve umutiti.
Pomešati brašno, prašak za pecivo i kokos.
Lagano umešati u smesu sa jajima.
Pleh za projarice obložiti papirnim korpicama.
Smesu rasporediti u korpice. Smese je dovoljno za 12 korpica.
Peći 12-15 min, dok lepo porumene.



Za nijansu su slađi nego što ja volim, ali opet fini. U sredini se napravi malo udubljenje koje prosto zove da se ispuni šlagom ili već nekim blagim kremom.

Ja ovu smesu već vidim kao koru za neku torticu na bazi kokosa, soka od ananasa i fine kremice od bele čokolade 

Ps:Mere su u dl jer je recept Švedski. Jednostavno je ukoliko imate šolju od 2 dl, znači 1/2 šolje je 1 dl.


Dodala sam mere u gramima.

17 February 2013

Sopska pita by veleboom



Pretražujući Internet naletela sam na jedan veoma zanimljiv recept.  Recept koji me po izgledu vratio u detinjstvo i rekreativnu nastavu u prirodi. Živo se sećam dugih šetnji, druženja kao i mirisa i ukusa  tih malih parčića testa sa sirom. Ponesena sećanjem isto veče sam deci za večeru napravila ovu pitu. Bila je pun pogodak, uz manje izmene Sopska pita je užina koju pamtim sa obronaka Tare. Veleboom hvala ti na divnom receptu!



Potrebno: 
za testo: 
500g brasna 
50ml ulja 
20g kvasca 
1 kašika šećera 
2 kašičice soli 
3 dl tolpe vode
  
fil:  
300g belog sira (sitan sir)  
3 jajeta  
100ml jogurta  
1 kašičica soli (ukoliko je sir slan smanjiti količinu soli) 
1 puna kašika masti (po želji količina)


Priprema
Fil:
Umutiti jaja, sir, jogurt i so u homogenu smesu.
Pleh 23cm x33 cm postaviti peka papirom I nauljiti.
Brašno i so prosejati u posudu. Napraviti udubljenje. U 3 dl vode dodati 1 kašiku šećera, malo brašna i pola kvasca (20 g). Zagrejati u micro i ostaviti da kvasac proradi (nadođe). Dodati mu ulje i uliti u udubljenje u brašnu. Zamesiti srednje mekano testo. Podeliti na 6 loptica velicine pomorandze.
Ukoliko imate mušemu, to olakšava dalji postupak. Mušemu blago nauljiti. Loptice uz pomoć oklagije tanko razviti (3mm), na veličinu pleha u kome će se peći.


Uz pomoć oklagije preneti u pleh, rukama po potrebi malo razvući do ivica.
Testo poprskati sa 2 kašike istopljene masti I preliti jednom kutlačom fila.
Ponoviti postupak sa svakom lopticom. Poslednji lopticu, premazanu filom, iseći na kvadrate željene veličine. Ja sam sekla na 24 kvadrata.
Uključiti rernu na 220C da se zagreje. Za to vreme testo će malo narasti. Peći 25-30 min. Kada pita porumeni prekriti folijom I smanjiti temperaturu na 180C. (Ja nisam pa je malo preplanula, ali mi tako volimo)


Sačekati da se malo prohladi (ukoliko možete odoleti mirisu) i iseći po zarezima.
Ovu sjajnu pitu preporučujem da servirate uz hladno kiselo mleko ili jogurt. 
Za starije može i hladno pivo. 

Pita je i sutradan meka, malo podgrejana u micro je savršena - kao tek izvađena iz rerne. 



04 February 2013

Pirinčana smesa za figurice

Priznajem, naziv ne obećava. U stvari ne radi se o nečem luksuznom niti toliko posebnom, pa ni ime nije baš toliko važno. Radi se o smesi sa pirinčanim pahuljicama za oblikovanje dekorativnih, jestivih figurica. Figirice su odmah čvrste, a  lagane. Takođe se mogu odmah postaviti na tortu.

 
Potrebno:
40 g marshmallow bombona (u mom slučaju radilo se o 4 bombone veličine oraha)
2 šolje pirinčanih pahuljica.


Priprema:
Bombone staviti  u posudu predviđenu za korišćenje u mikrotalasnoj.
Na najačem rastopiti bombone, 20 sekundi.
Kašikom sve razmešati i dodati pahuljice, izmešati kašikom dok se malo prohladi.
Ruke namazati margarinom pa od prohlađene smese praviti figurice po želji.
Poželjno je figurice premazati margarinom kako bi se izravnala površina. (ja nisam).
Prekriti figurice fondanom ili čokoladom za modelovanje.
To je to.


03 February 2013

Brzi Gonzales

U poslednje vreme prelistavam  recepte ispisane u maminoj svesci recepata. Malo po malo sustižu me sećanja na neko drugo vreme, kada smo se svi zajedno borili da skrpimo kraj s krajem. Vreme stezanja kaiša je ponovo tu, pa su njeni recepti i te kako dobrodošli. Ovo je jedan jednostavan, brz i ekonomičan recept. Uz malo izmena svaki put možete dobiti potpuno drugačiji kolač, čak možete u istom plehu dobiti dve vrste kolača. Kako?

Potrebno:
Patišpanj
13 kašika šećera
13 kašika brašna
3 jajeta
2 praška za pecivo
1 šoljica ulja (100ml)
1 šoljica mleka (100ml)
preliv
15 kašika šećera
20 kašika vode
3 kašike kakaoa
100 g margarina

Priprema:
Umutiti 3 jajeta sa 15 kašika šećera.
Doliti mleko i ulje.
Brašno pomešati sa praškom za pecivo, pa dodati smesi.
Izmešati mikserom i izliti u podmazan pleh. Peći oko 20 minuta na 220C.
Pečeno iseći na kvadrate željene veličine.

Preliv:
15 kašika šećera, 20 kašika vode, 3 kašike kakaoa i 100 grama margarina izmešati.
U mikrotalasnoj kuvati preliv, mešati dok se sve ne homogenizuje.
Vrelim preliti isečeni patišpanj.
Posuti kokosovim brašnom i ostaviti da se ohladi.


Kako napraviti od jednog dva:
U patišpanj možete dodati koricu limuna ili pomorandže.
Preliv umesto sa kakaom, možete napraviti sa ness kafom ili možete dodati ruma.
Preko možete ostaviti  samo čokladni preliv, a možete posuti lešnikom, orahom, keksom., rendanom  eurokrem tablom.
Mogućnosti su razne. Moja omiljena varijacija je da pola pleha zalijem čokoladnim, a pola kafenim prelivom. Polovinu sa čokoladom ostavim bez posipa, a kafenu pospem kokosom.
Ta da, jednim udarcem dva kolača .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...