24 March 2013

Kolač od šargarepe


Da li ste probali kolač od šargarepe? Neverovatan je, sočan, mirisan... Šargarepa uopšte ne dominira. Čak se jedva nazire i ko ne zna, nikada ne bi pogodio od čega je kolač.  


Ovaj recept je zapravo kora za američku tortu od šargarepe. Međutim kako sam neplanirano ostala bez krem sira, tako je i torta postala kolač. Moraću prvom prilikom da isprobam i fil, jer ova kora obećava...

Potrebno:
300g brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika gorkog kakaa (C je najbolji)
2 kašičice cimeta
1 kašičica đumbira
4 jajeta
400g šećera
1 i 1/4 šolje ulja
2 kašičice ekstrakta vanile
500 g sitno rendane šargarepe
100-150 g suvog grožđa

Priprema:
Rernu zagrejati na 175 C*
Pleh 26 cm x 26 cm, premazati uljem ili margarinom, pa posuti prezlom.
Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i đumbir.
U drugoj posudi umutiti jaja sa šećerom. Doliti ulje i ekstrakt vanile.
Lagano umešati smesu sa brašnom.
Na kraju dodati šargarepu i suvo grožđe.
Smesu izliti u pripremljen pleh i peći sat vremena. Proveriti čačkalicom i produžiti pečenje po potrebi (ja sam pekla 70 min u keramičkom plehu).

Ostaviti da se lepo ohladi, najbolje preko noći.

06 March 2013

Američki Brownies



 Još jedan u nizu recepata za Brownies. Recepata na inernetu ima na hiljade i svaki je sigurna sam dobar na svoj način. Ovaj recept se trenutno toliko odomaćio kod nas, da ga čak i moji klinci sami sebi spremaju. To nas međutim ne sprečava da probamo i nešto novo i drugačije. 
 


 

Sastojci

220g margarina (putera)

400g šećera

1 kesica vanillin šećera

4 jajeta

180g brašna

40g kakao-a (gorak)

60g Nesquicka

pola kašičice soli

pola kašičice praška za pecivo

100g čokoladnih kapljica ili seckane čokolade





Priprema

Zagrejati rernu na 170°C.

Pomesati brašno, kakao, Nesquck, prašak za pecivo i so.

U plastičnu posudu (pogodnu za micro) staviti margarin, šećer I vanillin šećer.

Istopiti u micro.

Dodati jaja i umutiti. Dodati mešavinu brašna I lagano spatulom izmešati da se sjedini.

Pleh (đuvečaru) dimenzija 23 x33cm postaviti duplo savijenom folijom. Foliju premazati margarinom.

Izliti smesu I po vrhu posuti kapljicama čokolade.

Umesto čokolade možete posuti kikirikijem, lešnikom, caramel bombonama… Takođe možete kapljice pomešati sa smesom pre nego što smesu izlijete.

Peci 40 minuta. Čačkalica zabodena u sredinu izlazi zamazana, ali ne kao živo testo, već više kao zakačeni komadić torte.

Viršle u pereci

U stvari radi se o viršli umotanoj u testo za perece ili bavarsko pecivo. Veoma je ukusno i izdašno. Mada od ove mere ispadne svega 8-10 roll viršli, naša petočlana porodica imala je odličnu večeru, a školarci još i užinu za sutradan.


Potrebno:
1½ šolja vode (solja od 235ml )
1 kašika šećera
2 kašičice soli
20g kvasca (2¼kašičice suvog)
4½ šolje brašna
¼ šolje otopljenog putera ili ulja

10 šolja vode
2 kesice sode bikarbone
2 kašike ulja ili otopljenog putera
krupna so

8-10 viršli


Priprema

Priprema:
Rastopiti kvasac u toloj vodi sa kašikom šećera. U posudi prosejati brašno I so. Dodati nadošao kvasac I ulje (puter). Zamestit mekše testo. Ostaviti na toplom dok se testo ne udupla (oko 1 h).
Rernu zagrejati na 220C.
Dva pleh prekriti peka papirom I premazati uljem.
Vodu sipati u dublju posudu (lonac), dodati sodu bikarbonu I provreti.
U međuvremenu nadošlo testo podeliti na 8-10 delova. Svaki deo rastanjiti u valjak 1 cm debljine I oko 40 cm dužine. Testo namotati oko viršle. Krajeve malo uštinuti da se lepo spoje sa ostatkom testa.
Obmotane viršle stavljati u provrelu vodu (sa sodom bikarbonom) I kuvati oko 30 sekundi. Kuvati po dve.

Pomoću rupičaste kašike izvaditi iz vode I staviti na pripremljene plehove. Premazati uljem (istopljenim puterom) I posuti krupnom solju (susamom). Peći 15 min, dok lepo porumene.
Pečene izvaditi na rešetku da se malo ohlade. (4-5 min)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...