04 October 2013

Mini tortice



Ove godine moja mama puni jubilarnih 60 godina. Mada ko to ne zna, mogao bi lako da se prevari po pitanju njenih godina. Mlada je duhom i to je čini okretnom i poletnom poput devojčurka.  Ona je divna žena, ne samo zato što je moja mama. Pravi  je čovek, uvek tu da pomogne ljudima oko sebe.  Baš zato veoma je skromna po pitanju svojih potreba i želja. Mama volim te i ponosim se tobom. Srećan ti rođendan!!! :-)

Poželela sam da napravim nešto posebno za njen rođendan. Već neko vreme razmišljam o tome kako da na lakši način napravim male tortice. Kada sam ugledala slike ovih tortica na netu pomislila sam da je ovo super prililka da ih napravim... 

Potrebno:



Priprema:
Muffine spremiti dan ranije i ostaviti ih preko noći u frižideru da se stegnu. 
Dok su još u korpicama odseći vrh muffina, korpica služi kao vođica kuda da se seče.
Uz pomoć okrugle modlice za vanilice  ili  nožića za čišćenje jabuka izdubiti sredinu muffina.
Muffine napuniti puter kremom. Ja sam koristila dekor kesu, ali i obična kesa za zamrzivač radi posao.


Svaki muffin premazati po površini sa malo puter krema.
Složiti po tri muffina jedan na drugi u torticu.
Premazati puter kremom spolja. Ostaviti  30 minuta u frižider da se krem malo stegne.
Fondan tanko razviti i iseći trake i krugove, kako bi se tortice prekrile fondanom.
Dekorisati tortice po želji.

Od isečenih delova muffina, možete napraviti jako lepe popsiće.
Testo se rukama izgnjavi, dodati 2 kašike puter krema i sjediniti u homogenu masu.
Praviti kuglice. Ostaviti i u frižideru da se stegnu, pa ih glazirati čokoladom.
Nama su se mnogo svideli i onako bez čokolade.


Utisak. Imalo je tu posla i posla. Nisam zadovoljna krajnjim rezultatom. Verujem da bi možda druga vrsta muffina, sa puterom ili margarinom u testu, bila čvršća. Takođe mislim da bi druga vrsta frostinga bila bolja od puter krema, jer je ovaj bio prilično mekan. Ukus je fenomenalan i više od pola premazanih tortica pojeli su moji klinci. Međutim, ne verujem da ću ponoviti ovu avanturu.


03 October 2013

Pire od jabuka

Jabuke su moje omiljeno voće.  Da me pogrešno ne shvatite, volim ja i drugo voće. Međutim jabuke su na prvom mestu. Zato u mom zamrzivaču postoje dve police sa rendanim, seckanim, celim izdubljenim i sa polutkama jabukama. Ne, ne mislim da preterujem. Ove godine sam odlučila da pored kompota napravim i pire od jabuka. Nisam u stvari planirala da odmah napravim količinu za omanju vojsku, ali kada sam isprobala recept stvar je bila rešena. Sjajno je za punjenje lisnatog testa, kao preliv preko griza ili možda sutlijaša. Moje matoro dete je čak došlo na ideju da pravimo kolačiće punjene ovim pireom.
Da i moja deca mnooogo vole jabuke :-))


Potrebno:
900g jabuka
60ml vode (4 kašike)
150g šećera

Priprema:
Jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na tanje ploškice. Tada ih premeriti.
Staviti ih u malo dublju šerpu, posuti šećerom i preliti vodom. Poklopiti!!!
Na umerenoj temperaturi (kod mene 6 od 12 podeoka) kuvati 45 min.
Posle 30 min promešati ili samo prodrmati šerpu.
Skuvani pire ubutati žicom, da se sve lepo sjedini. Ukoliko želite ujednačen pire možete ga izblendati.
Vruće sipati u teglu.
Od ove količine dobije se nešto više od jedne tegle. Princip je isti i za veće količine, samo je vreme kuvanja duže i veličina šerpe veća :-)

Recept je stigao iz Švedske i želim da se zahvalim mojoj ujni Ljilji. Morala sam malo da ga doterujem po svom ukusu, što uostalom i vama predlažem. A recept je takav da se možete igrati  do mile volje.
Umesto vode možete sipati sok ceđene pomorandže, dodati koricu limuna i pomorandže, dodati začine po ukusu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...