28 November 2013

Muffini sa bundevom

Nastavljamo sa divnim receptima sa bundevom. Ovaj put u formi muffina. Jednostavno, brzo i ukusno. Ključna rečenica svih koji su ih probali: " Pa ovde se bundeva uopšte ne oseti". 
Mama 3: klinci 0   ;-)


Suvi sastojci
350g brašna
1 prašak za pecivo
150g šećera
po želji mljeveni cimet
po želji mljeveni karanfilić
1 kesica vanilin šećera
4 kašike neskvika
naribana korica pola limuna
prstohvat soli
Vlažni sastojci
2 jaja
125g otopljenog putera
300ml jogurta  
200ml pirea od bundeve
sok pola limuna

Priprema:
Rernu uključiti da se zagreje na 170C.
U jednoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, so, šećer, neskvik I začine. To je suva smesa.
U drugoj posudi ubutati jaja, jogurt, pire od bundeve, sok od limuna I rastopljen puter. To je vlažna smesa.
Vlažnu smesu uliti u suvu  i lagano izmešati.
Korpicama za mufine postaviti kalupe. Naliti 2/3 korpice smesom.
Peći 25 minuta na 170C.
Ostaviti da se ohlade I uživati.

Umesto neskvika, smesi se može dodati 100g čokoladnih kapljica ili krupno lomljene čokolade.



Masna pogača

Volim ovakve recepte. U sebi nose duh prošlih dana. Sećanja na sve naše bake i prabake. Na sve one žene koje su svojom snalažljivošću stvorile  neverovatno jednostavna, a ukusna jela.


Sastojci:
½ l vode
40g svežeg kvasca
1 kašika šećera
750g mekog brašna
2 kašičice soli
mast za premazivanje
1  kašičica soli za posipanje

Priprema:
U posudi prosejati 750g brašna sa 2 kašičice soli. Napraviti udubljenje u sredini, dodati 1 kašiku šećera I izmrviti kvasac. Zagrejati vodu da bude mlaka, pa naliti u udubljenje u brašnu. Sačekati da kvasac proradi, pa zamesiti meko testo. Po potrebi dodati još brašna. Meni je bilo potrebno još dve šake brašna. U datom momentu nisam imala vremena da premerim.

Testo pokriti vlažnom krpom I ostaviti na toplom da naraste. Moj trik je da testo ubacim u mikrotalasnu 20 sekundi na 800W. Sačekati dok se volumen testa udvostruči.

Mast izvaditi iz fižidera da omekša.

Radnu površinu posuti sa malo brašna. Testo pomoću oklagije razvuću na dimenzije pleha koji se koristi. Moj je u prvom pravljenju bio standarni od rerne, a u drugom tepsija prečnika 33cm. Više mi se svidelo kada je pleh veći jer je pogača bila tanja I hrskavija. Pleh dobro namazati mašću. Pomoću oklagije testo prebaciti u pleh. Pokriti krpom I uključiti rernu da se greje na 220C. Testo ponovo narasta dok se rerna ne zagreje.
Pomoću pizza sekača zaseći testo na kvadratiće. Ne treba proseći skroz. Premazati razmekšalom mašću i posuti 1 kašičicom soli.
Staviti u rernu da se peče 30 minut. Moja rerna malo slabije peče, pa mi je trebalo dodatnih 10 minuta da se lepo zarumeni.
Ukoliko možete da odolite sačekajte da se malo prohladi pogača, čisto da ne izgorite nepca.
Odlamati komadiće, protrljati ih čenom belog luka I uživati sa čašom hladnog jogurta.
Moj dragi tvrdi da je odlična kombinacija sve ovo plus džem od šljiva. Verujem mu na reč….. 



Recept je otkriven na blogu   Ime hrane

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...