Neskvik torta

Veoma lepa lagana, kremasta čokoladna torta. Šta reći kada su se čak i slanoljupci vraćali po drugo parče. Nije pogodna za fondan, ali je prelepa ovako šlagirana :-)




Sastojci
korice
16 belanaca
400 g šećera
8 kašika brašna
4 kašičice sirćeta
4 kašika kakaoa

Fil
16 žumanaca
10 kašika šećera
12 kašika oštrog brašna
1l mleka
1,5 margarin
400g nesquika
300g krem šlaga

Priprema
Kore svetle:
Umutiti 4 belanca sa 100g šećera i dodati kašičicu sirćeta.
Dodati 2 kašike brašna i promešati varjačom.
Peći u plehu R-28, prekrivenim peka-papirom. Koricu peći 20 min na 180 C*.
Ponoviti.

Kore tamne:
Umutiti 4 belanca sa 100g šećera i dodati kašičicu sirćeta.
Dodati 2 kašike brašna i 2 kašike kakaoa, promešati varjačom.
Koricu peći 20 min na 180 C*.
Ponovit.


Fil:
16 žumanaca umutiti sa 10 kašika sećera, dodati 12 kašika brašna i 2 dcl mleka.
8 dl mleka staviti da provri. Dodati smesu i skuvati gušći fil. *(Moguće je fil skuvati i u mikrotalasnoj)
U vruće umešati 200 g nesquika, ostaviti da se ohladi.
Kada se sve ohladi dodati Umućen margarin, izmiksati i dodati još 200 g  nesquika.
Posebno umutiti 300 g šlaga sa 3 dcl mleka (casom i po).

Filuje se:
crna kora kora / fil / šlag  - bela kora / fil / šlag -  crna kora / fil / šlag-  bela kora / fil / šlag

parčence
*Kod kuvanja u mikrotalasnoj, važno je sve sastojke dobro sjediniti i kuvati na najačem. Na svakih minut- dva mešati dok se fil ne zgusne.

Comments

  1. Pošto sam na svim forumima čitala da na ovakve torte ne ide fondan, i da šlag i fondan nisu baš najbolji prijatelji, iznenadila sam se kad je moja snajka donela tortu presvučenu fondanom i rekla "Premazala sam je šlagom da izravnam, pa stavila fondan". Isprobala sam, i stvarno može :). Nigde ništa nije popustilo :). Fondan pripremam po receptu Minje Bogdanovski.

    ReplyDelete
  2. Hvala na komentaru. Meni se par puta desilo da fondan omekša tamo gde je bio u dodiru sa šlagom. Ne bih volela da neko dođe u neprijatnu situaciju i da mu se mukotrpan rad izjalovi zbog toga. Treba probati pa videti, ukoloko nema promena na malom parčetu fondana slobodno napred ;-). Možda ima veze i sa vrstom šlaga :-)

    ReplyDelete
  3. Odlično izgledaju! Super recept! :)

    ReplyDelete
  4. Ovu tortu pravim veoma cesto zato sto je najlepsa u svakom smislu , umesto brasna i kakaoa Stavljam samo puding od vanilije i cokolade oblozim je sa ganach i preko fondant i nema nikakvih problema. Na Mojoj stranici : Klaudijas kleine Welt, mozete videti Kako to izgleda🤗

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts