02 August 2012

Chocolate chip cookies




Već par meseci drži me cookie manija. Do sada sam isprobala raznorazne recepte. Neke sam čak sama smišljala. Sve u cilju potrage za keksićima kakve moja porodica voli. Ovom prilikom želim da se zahvalim Jennifer na njenom receptu sa sajta allrecipes, kao i Marco za njegov recept sa myrecipes. Nekako u isto vreme dobila sam oba recepta i zaključila da su u pitanju samo nijanse, da se radi zapravo o istom receptu. Nekoliko puta sam pravila obe varijante i na kraju našla svoj pravi omer sastojaka. Odličan je, brzinski i veoma ukusan. Svi koji su ga isprobali kažu da je to to, pravi cookies. Izvolite, uverite se i sami :-)))

Chocolate chip cookies

 

Potrebno:
225g putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)
1 1/2 šolja braon šećera (330g)
2 jajeta (a ili s klase)
1 kašičica ekstrata vanile
3 šolje brašna
1 kašičica sode bikarbone (prašak za pecivo)
1/2 kašičice soli
1 šolja kapljica čokolade
1 šolja seckanih oraha, lešnika, badema... (po želji, mada možete i skroz izostaviti )
 
Priprema:
Umutiti puter sa šećerom. Dodati jaja i vanilu. Dobro sjediniti.
Pomešati brašno, sodu bikarbonu i so.
Dodati brašno puteru i dobro sjediniti, ali ne mešati previše!.
Dodati kapljice čokolade i orahe. Izmešati.
Na pleh postaviti peka papir.
Uz pomoć 2 kašike sipati smesu na pleh. Ostaviti prostora jer će se  loptice spljoštiti i raširiti.
Peći 8-10 min na 200C*, dok se rubovi ne zazlate.
Ostaviti neko vreme u plehu, a zatim ih uz pomoć spatule preneti na žicu da se potpuno ohlade.
Spremljene u limene kutije mogu trajati nedelju dana - ukoliko opstanu  toliko ;-)

Napomena:
Umesto sode bikarbone ja koristim prašak za pecivo. Naročito cenim  Alnaturin Reinweinstein Backpulver - koji se može naći u DM prodavnicama.
Takođe umesto kašika, možete koristiti kašiku za sladoled. U tom slučaju cookies će biti veći i biće ih manje, ali do sada niko se nije bunio ;-)

 

Mocart torta Stefanelli


Mocart torta je zaista odlična. Savršeno je izbalansirana i ukoliko ste ljubitelji čokolade i malina zaljubićete se u nju na prvi zalogaj. Namerno sam rekla maline, mada po receptu idu višnje, jer je ova torta za klasu bolja sa malinama. Stefanelli, autor ovog recepta, već nekoliko puta je nesebično objavljivala svoje proverene recepte i na tome joj jedno veeeliko hvala. 
Inače, povod za ovu tortu je proslava 12 godina braka. Kad pre :-)))

Mocart torta Stefanelli



KORA:
(potrebne su 3 ovakve kore)
4 belanca
160g šećera
110g mlevenih oraha 
2 štangle čokolade (izrendati)
1 vk mlevenog keksa (plazma ili prezle)
prstohvat soli

Priprema:
- Rernu uključiti na 180C* da se zagreje.
- Pripremiti pleh (28 cm - postaviti ga peka papirom)
- Pomešati  orahe, keks i rendanu čokoladu
- Belanca posoliti sa prstohvatom soli. Umutiti ih u čvrst sneg. 
- Dodati šećer i umutiti u čvrst šaum.
- U šaum dodati smesu oraha, keksa i čokolade. Laganim pokretima butalice (varjače) sjediniti  smese.
- Sipati u pleh, poravnati i peći 20 min.
- Pečenu koru pažljivo! izvaditi na rešetku da se hladi. 
Kora je lomljiva i bilo bi dobro da podmetnete nešto ispod dok je prenosite. Ja približim rešetku pa je uz pomoć peka papira samo prevučem na nju.

FIL I:
12 žumanca 
18 kašika šećera u prahu 
200g čokolade 
250g putera

- Umutiti penasto žumanca sa šećerom.
- Na pari skuvati u krem. (oko 15 min)
- Pred kraj kuvanja dodati čokoladu.
- Ostaviti da se ohladi (povremeno promešati)
- Umutiti puter i  dodati ohlađenom kremu.
Kremove na pari ka kuvam u mikrotalasnoj. Umućena žumanca sa šećerom stavim u micro na najače. POsle 20-30 sekundi izvadim i promešam. Ponovo vratim u micro. Nakon 20 sekundi  ponovo vadim i mešam. Postupak  se ponavlja do željene gustine. Sve ukupno (sa vađenjem i mešanjem) nije potrebno više od 5 min.

FIL II:
250 ml slatke pavlake
šolja praha za šlag
3/4 šolje kisele vode
- Umutiti slatku pavlaku
- Umutiti prah za šlag sa kiselom vodom
- Spojiti obe smese

VOĆE:
1 kg višanja ocediti od soka. 
ILI
1 kg malina

sLAGANJE:
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag

Kada tortu treba presvući fondanom napraviti 4 kore.


Napomena:
Moja rerna slabije peče. Zbog toga korice pečem 20 min na 200C*, vi prilagodite vreme pečnja svojoj rerni.
Original recept možete pogledati ovde


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...