Gabon torta
Već neko vreme posmatrala sam ovu tortu kod Gage Grne na njenom blogu. Planirala sam da je pravim, međutim nekako su prioritet uvek imale već isprobane torte. Moja porodica ne voli baš iznenađenja i drži se utabane staze. Kada sam nažalost propustila forumsko okupljanje, propustila sam i priliku da probam ovu divnu tortu. Međutim tu su bili komentari mojih dragih forumašica koji su me uverili da sa njom nema greške. Drago mi je što sam ih poslušala. Torta je starog kova. Znači puno čokolade, oraha i margarina (puter bi možda bio još bolji izbor). Jaka je, ali ima leka i za to za one koji ne vole tako jake torte, pogledajte u napomeni. Za sve ostale ne menjajte ništa, torta je savršena baš takva kakva jeste. :-)
Potreban materijal:
15 jaja
500g šećera u prahu
500g margarina
300g čokolade za kuvanje
15 kašika šećera
300g mlevenih oraha
3 kašike brašna
malo rendane čokolade za ukrašavanje
500g šećera u prahu
500g margarina
300g čokolade za kuvanje
15 kašika šećera
300g mlevenih oraha
3 kašike brašna
malo rendane čokolade za ukrašavanje
Priprema:
Fil
Umutiti
15 žumanaca sa 500g prah šećera. Skuvati u mikrotalasnoj*. Dodati čokoladu i
mešati da se rastopi i sjedini sa smesom. Ostaviti da se ohladi. Umutiti
margarin posebno i sjediniti ga sa ohlađenim filom. Od umućenog fila odvojiti 6
kašika u posebnu posudicu. Ostatak fila podeliti na tri dela.
Kora
5
Belanaca malo posoliti i umutiti mikserom
u šam. Dodati 5 kašika šećera i umutiti u čvrst sneg. Pomešati 100g mlevenih
oraha sa 1 kašikom brašna. Lagano žicom ili spatulom umešati u sneg od
belanaca. Na kraju dodati i 2 kašike fila, takođe ih lagano umešati u smesu.
Pleh f28 postaviti peka papirom. Smesu izliti u pleh i peći 20 minuta na 200C.
Proveriti da li je dovoljno pečeno pomoću čačkalice.**.
Ponoviti
postupak još 2 puta, kako bi se dobile 3 kore. Kore ostaviti da se ohlade.
Slaganje:
Na
tacnu postaviti koru, premazati je 1/3 fila. Ponovo kora – 1/3 fila. Kora-1/3
fila, kojim premažemo tortu i sa strane. Odozgo narendati čokoladu, posuti
mlevenim orasima ili kako sam ja u ovom slučaju preliti čokoladnom glazurom.
Ostaviti
preko noći u frižideru. Torta je čvrsta I pogodna za prekrivanje fondanom.ž
Napomena:
Torta
je veoma jaka. Ukoliko niste baš ljubitelji takvih torti Gabon tortu možete
prilagoditi svom ukusu tako što ćete umutiti 250ml slatke pavlake i lagano
umešati u fil. Pavlaku dodati nakon što ste odvojili 6 kašika za korice. Fil će
postati penastiji i lakši.
* Smesu staviti
na 600w 1 minut, izvaditi i promešati. Postupak ponavljati dok se fil ne skuva.
Kada ostane trag kašike u smesi fil je gotov.
**čačkalicu zabosti u sredinu pleha, ukoliko je čačkalica suva kada se
izvuče kora je pečena. Ukoliko na njoj još ima tragova testa produžiti pečenje
još 5 minuta. Test ponovljati dok čačkalica ne bude čista kada se izvuče
Comments
Post a Comment