3D auto torta tutorijal




Kada sam napokon sela da napišem ovaj tutorijal, shvatila sam da je lakše napraviti tortu, nego rečima opisati postupak izrade. Znam da će nekome od vas ovaj tutorijal značiti (znam da bi meni značio da je postojao), zato sam I prionula na posao.

Napraviti 3D tortu auto uopšte nije tako teško. Auto je relativno jednostavnog oblika, pa je bilo koja klasična čvršća torta sasvim odgovarajuća.
Ja sam se odlučila za Jaffa tortu I Zoja tortu (pošto su u pitanju bila dva automobila). Potrebna je još i jedna mera Plazma torte.

Dimenzije torti u početku nisam premerila (ipak je ovo moj prvi tutorijal :-)). Mogu samo da napomenem da sam 2 korice pekla u velikom plehu od rerne, pa ih sekla po pola (tako sam dobila 4 kore I potrebnu visinu torte ).

U svakom slučaju tortu napraviti dan ranije I ostaviti preko noći da se sve lepo stegne.

Za BMW auto:
Sa intereneta skinuti sliku auta koji želite da napravite. Torta ne treba da bude tačna replika, ali će pomoći kod oblikovanja same torte I kod izrade detalja.



Iseći sa duže stranice torte šnit 1,5 cm širine. Taj dugački šnit preseći  na 3 jednaka dela I složiti delove jedan uz drugi. Ponovit sa druge srtane.  Spojiti sve u pravougainik. Postaviti dobijeni pravougaonik na tortu , otprilike tamo gde će biti krov. Ukoliko se čini da je previše visoko, skinuti jedan sloj sa vrha.




Krajeve torte (ćoškove) ukoso zaseći, prednji deo auta više nego zadnji. To činimo kako bi auto dobio specifičan izgled. Plazmom obložiti tortu I oblikovati auto.








Uz pomoć manje čaše obeležiti  mesta gde će biti  točkovi. Tortu izdubiti pomoću kašike za sladoled. Celu tortu premazati puterom (margarinom za mazanje).



  
 Razvaljati fondan I pažljivo naneti na tortu. Rukama nežno popuniti sva udubljenja I istisnuti vazduh. Detalje na torti utisnuti odmah dok je fondan mek. Uz pomoć čačkalica, alata, prsta utisnuti detalje.







Točkove sam napravila uz pomoć keksa  “Noblice”, mada mi se čini da bi blio koji sendvič keks bio pogodan. Razvaljati malo crnog fondana. Keks premazati margarinom pa presvući fondanom. Uz pomoć čačkalice oblikovati šare na gumama. Od belog fondana iseći krugove1,5 cm prečnika. Skalpelom iseći trougliće i napravit felne. Uz malo vode felne zalepiti na točkove. Obijiti ih srebrnom bojom (alkohol+ srebrna boja u prahu). Ostaviti točkove malo u frižider kako bi se fondan stegao. 

Uz pomoć kašike blago pritisnuti fondan na torti na gore, kako bi bilo više mesta za točak  (da lepo legne na mesto).
Detalje praviti od fondana, jestive boje...nebo je granica.






 
Mini Moris

Za Mini Moris koristila sam Zoja tortu.
Kako je MM specifičnog kockastog izgleda isekla sam sa jedne uže strane torte šnit  5 sm širine I prepolovila ga. Dobijeni pravougaonik sam postavila bliže jednoj užoj stranici torte (u ovom trenutku sam bila previše zaokupljena razmišljanjem kako da sprovedem u delo svoje misli, pa nisam slikala ovu fazu).  

Zasekla sam ćoškove torte. Sa prednje strane napravila sam dva reza na kori u opliku slova v I izvadila te  parčiće kore. Tako sam dobila specifična  udubljenja na haubi. Takođe sam ukoso zasekla prednju stranu kako bi hauba imala pad, dodatno sam ukosila mesta za farove. Tortu sam prekrila Plazma tortom i ublažila oštre ivice. Premazala sam tortu margarinom I iz nekoliko delova nanela fondan. Beli fondan sam zaštitila kesom dok nisam opkrojila crni. Čini mi se da bi bilo bolje da sam prvo nanela crni pa onda beli.  
Oblikovala sam udubljenja I ukrasila detaljima. Točkove sam napravila kao I za BMW tortu. 


Torte su bile teške po 4 kg (prekrivene fondanom).
Znam da tutorijal nije baš najbolji, oprostićete mi jer ovo radim po prvi put. Sigurna sam da će sledeći put biti mnogo bolje.:-))

Comments

  1. Odlican tutorijal... Zaista si lepo i detaljno sve opisala...

    ReplyDelete
  2. Hvala Miki, baš sam se potrudila. Mislim da će biti od koristi bar kao ideja...

    ReplyDelete
  3. Da li mi možete objasniti kako plazmom obložiti tortu i oblikovati auto? Hvala puno

    ReplyDelete
  4. Smesa za plazma tortu je meka dok se ne stegne, lako je naneti rukama i oblikovati po želji. Ona u ovom slučaju više služi da se dobiju zaobljene linije automobila, jer je osnova prava Jaffa i Zoja torta.

    ReplyDelete
  5. Molim Vas da li mi mozete reci gde nabavljate srebrnu boju?Ja nikako ne uspevam da je nadjem.Hvala,pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Srebrnu boju možete potražiti u "Eriksonu" tel:0117839079, Mihajla Gavrilovića 21. Ja sam sa Novog Beograda pa boje i sedef nabavljam u "Makrobiotici" blizu Immo centra. Takođe možete pogledati i u Jablanici na Smederevskom putu.

      Delete
  6. Bravo! Hvala za detaljan opis. Zaista je lijepo kad su vam djeca takva inspiracija!

    ReplyDelete
  7. Svaka cast za tutorijal imam pitanje da li to moze i sa cokoladnom ili vocnom tortom?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts