Švedska salata



Još jedan recept u nizu za so-called salata. Inače kada se sprema neko slavlje, ja sam pristalica švedskog stola. Nekako mi je jednostavnije da se ljudi sami posluže, birajući i količinu i vrstu klope kaja im odgovara. Tako da se uvek potrudim da bude lep izbor za svačiji ukus. Naravno koncept švedskog stola daje krila krativnom uređenju prostora i samog stola. Zato sam uvek spremna da isprobam nove ukuse i kombinacije hrane. Ova salata je baš to. Neobična, brzinska i veoma ukusna. Odlično se kombinuje sa korpicama i profiterolama, te je odličan izbor za švedski sto. Za švedski sto - švedska salata. 




Potrebno:
300g pileceg belog mesa
100g trapista
100g pršute ili pečenice
50g susama
100g oraha 
100g prženog kikirikija
300g  majoneza
3 kisela krastavčića

Priprema:
Orahe staviti u posudu odgovarajuću za mikrotalasnu i 30 sekundi na najačem (800w kod mene) peći. Ukoliko je potrebno ponoviti. Paziti samo da ne pregore, jer se to desi veoma brzo. Miris je fantastičan!. Kada se ohlade ustniti. Uzmem čašu pa sa dnom iste pritiskam orahe dok se ne usitne na potrebnu veličinu. 

Ponoviti postupak pečenja sa susamom, samo vaditi češće i mešati. 

Piletinu izgrilati u teflonskom tiganju. Prvo sa svake strane izgrilam da dobije bojicu, pa onda poklopim kako bi postalo sočno i meko. Još toplo usitniti.

Krastavce volim da izrendam na sitno rende, ali koga mrzi može i na krupnije ili da isecka krastavčiće na kockice.

Pršutu iseckati sitno. 

Trapist iseckati na sitne kockice. 

Kada se sve ohladi, sjediniti i ostaviti preko noći u frižideru. 



Njam, njam, njam...

Comments

Post a Comment

Popular Posts