Vanilice

Vanilice…Imala sam preko deset različitih recepata  za ove prhke kolačiće. Sa puterom, margarinom, kiselom pavlakom, mašću…Svaki od njih je bio od proverene osobe, isproban po nekoliko puta. Međutim vanilice nisu nešto prolazile kod moje porodice. Vremenom sam u potpunosti zaboravila na njih. 
Listajući stranice neta naletim na sveopšte oduševljenje vanilicama. U okviru FBI igrice kojom se istraživao blog „Prstohvat soli“ svako ko je probao na sva usta hvalio je Anine vanilice…Bila sam veoma radoznala o čemu se tu radi. Kako se u kući našlo sve što je potrebno odmah sam pristupila mešenju.
Bila sam oduševljena konačnim rezulatatom...
 
Originalan recept
Potrebno je:
200g masti
200g šećera
2 jaja
200g oraha/pečenih lešnika
400-450g brašna
1 kesica vanil šećera

džem od kajsija
prah šećer

Mast izvaditi iz frižidera i ostaviti oko pola sata na sobnoj temperaturi kako bi omekšala. Omekšalu mast mutiti mikserom dok ne pobeli, pa u više navrata dodati šećer. Kada se šećer sjedini sa mašću, dodati jedno po jedno jaje i dalje radeći mikserom. Kada se ovi sastojci sjedine dodati orahe i varjačom izmešati sastojke, pa početi sa postepenim dodavanjem brašna, sve dok se ne dobije testo koje se ne lepi za ruke. Testo za vanilice ne sme da bude tvrdo! Možda će vam otići 400g brašna, možda i više, sve zavisi od masti. Testo zaviti u foliju i staviti u frižider na pola sata da se ohladi.

Pripremiti više većih plehova, obložiti ih papirom za pečenje. Rernu upaliti da se greje na 180° C. Radnu površinu posuti brašnom, testo razvući oklagijom na 0.5cm debljine. Modlicom vaditi kružiće i ređati na pleh, sa malim razmakom između svake (ne šire se mnogo tokom pečenja). Po potrebi modlicu umakati u brašno. Pokupiti ostatke testa i opet zamesiti, razvući, vaditi kružiće i tako dok ne ponestane materijala. Peći 10-12 minuta, vanilice treba da ostanu bele. Izvaditi iz rerne i pustiti da se ohlade.

Pločice filovati džemom od kajsija, malu količinu staviti na sredinu pločice, poklopiti drugom i blago pritisnuti kako bi se džem ravnomerno rasporedio. Vanilice valjati u prah šećer i odlagati u limenu kutiju. Ostavite ih negde i par dana zaboravite na njih, jer su  najlepše posle nekoliko dana. 


Moja zapažanja i izmene:
Tako sam lako i jednostavno napravila testo. Izmena u odnosu na originalan recept jeste prepiranje masti. Tome me je naučila moja baka. Ne znam da li ste znali, ali nekada su umesto skupih krema naše bake koristile mast. Mast bi dobro umutile i nalivale vodom. Ponovo bi mutile pa zatim cedile vodu, tako 9 puta. Taj postupak se zvao prepiranje masti u 9 voda. Sasvim logično, zar ne? Ovako prepranu mast su koristile i za mazanje osetljive bebine kože.
Mast su naravno koristile i za kolače. Ovako preprana mast je penasta i nema onako težak miris. Nije je potrebno prati baš u 9 voda, dovoljno je 2-3 puta.
Pošto sam mast preprala i dobro iscedila od vode, premerila sam (kako bih imala tačno 200g). Dalje sam se držala recepta. Dodala sam na početnih 450 g brašna još 100g. Takođe sam dodala i kašičicu pečene korice limuna. Vanilice sam pekla 15 minuta na 180C.
Dobila sam punu limenu kutiju,lepo složenih vanilica u 3 nivoa. Kako su bile lepo upakovane, nisu mnogo privlačile pažnju mojih ukućana. Ni ja nisam nešto insistirala, jer znam da što duže stoje to su bolje. U nekom trenutku kada su shvatili da postoje, moji  neljubitelji vanilica su slistili celu kutiju. Odmah su poručili novu turu, ali ovaj put ako može bez oraha. Rekoh što da ne. Izbacila sam orahe i umesto njih povećala količinu brašna za tih 200g. Dobila sam fantastične vanilice koje su sada omiljen kolačić u našoj kući.


Aninu prezentaciju možete pogledati ovde.

Comments

  1. Jaoo vanilice :) nisam ih jela sto godina :D a tako vracaju u detinjstvo :) obozavam ih :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts