Vanilice
Vanilice…Imala sam preko deset različitih
recepata za ove prhke kolačiće. Sa
puterom, margarinom, kiselom pavlakom, mašću…Svaki od njih je bio od proverene osobe,
isproban po nekoliko puta. Međutim vanilice nisu nešto prolazile kod moje
porodice. Vremenom sam u potpunosti zaboravila na njih.
Listajući stranice neta
naletim na sveopšte oduševljenje vanilicama.
U okviru FBI igrice kojom se istraživao blog
„Prstohvat soli“ svako ko je probao na sva usta hvalio je Anine vanilice…Bila
sam veoma radoznala o čemu se tu radi. Kako se u kući našlo sve što je
potrebno odmah sam pristupila mešenju.
Bila sam oduševljena konačnim rezulatatom...
Originalan recept
Potrebno
je:
200g masti
200g šećera
2 jaja
200g oraha/pečenih lešnika
400-450g brašna
1 kesica vanil šećera
200g šećera
2 jaja
200g oraha/pečenih lešnika
400-450g brašna
1 kesica vanil šećera
džem od kajsija
prah šećer
Mast
izvaditi iz frižidera i ostaviti oko pola sata na sobnoj temperaturi kako bi
omekšala. Omekšalu mast mutiti mikserom dok ne pobeli, pa u više navrata dodati
šećer. Kada se šećer sjedini sa mašću, dodati jedno po jedno jaje i dalje
radeći mikserom. Kada se ovi sastojci sjedine dodati orahe i varjačom izmešati
sastojke, pa početi sa postepenim dodavanjem brašna, sve dok se ne dobije testo
koje se ne lepi za ruke. Testo za vanilice ne sme da bude tvrdo! Možda će vam
otići 400g brašna, možda i više, sve zavisi od masti. Testo zaviti u foliju i
staviti u frižider na pola sata da se ohladi.
Pripremiti
više većih plehova, obložiti ih papirom za pečenje. Rernu upaliti da se greje
na 180° C. Radnu površinu posuti brašnom, testo razvući oklagijom na 0.5cm
debljine. Modlicom vaditi kružiće i ređati na pleh, sa malim razmakom između
svake (ne šire se mnogo tokom pečenja). Po potrebi modlicu umakati u brašno.
Pokupiti ostatke testa i opet zamesiti, razvući, vaditi kružiće i tako dok ne
ponestane materijala. Peći 10-12 minuta, vanilice treba da ostanu bele.
Izvaditi iz rerne i pustiti da se ohlade.
Pločice filovati
džemom od kajsija, malu količinu staviti na sredinu pločice, poklopiti drugom i
blago pritisnuti kako bi se džem ravnomerno rasporedio. Vanilice valjati u prah
šećer i odlagati u limenu kutiju. Ostavite ih negde i par dana zaboravite na
njih, jer su najlepše posle nekoliko dana.
Moja zapažanja i
izmene:
Tako
sam lako i jednostavno napravila testo. Izmena u odnosu na originalan
recept jeste prepiranje masti. Tome me je
naučila moja baka. Ne znam da li ste znali, ali nekada su umesto skupih krema
naše bake koristile mast. Mast bi dobro umutile i nalivale vodom. Ponovo bi
mutile pa zatim cedile vodu, tako 9 puta. Taj postupak se zvao prepiranje masti u 9
voda. Sasvim logično, zar ne? Ovako prepranu mast su koristile i za mazanje osetljive bebine
kože.
Mast
su naravno koristile i za kolače. Ovako preprana mast je penasta i nema onako
težak miris. Nije je potrebno prati baš u 9 voda, dovoljno je 2-3 puta.
Pošto
sam mast preprala i dobro iscedila od vode, premerila sam (kako bih imala tačno
200g). Dalje sam se držala recepta. Dodala sam na početnih 450 g brašna još
100g. Takođe sam dodala i kašičicu pečene korice limuna. Vanilice sam pekla 15 minuta na 180C.
Dobila
sam punu limenu kutiju,lepo složenih vanilica u 3 nivoa. Kako su bile lepo
upakovane, nisu mnogo privlačile pažnju mojih ukućana. Ni ja nisam nešto insistirala, jer znam da što
duže stoje to su bolje. U nekom trenutku kada su shvatili da postoje, moji neljubitelji
vanilica su slistili celu kutiju. Odmah su poručili
novu turu, ali ovaj put ako može bez oraha. Rekoh što da ne. Izbacila sam orahe i umesto njih povećala
količinu brašna za tih 200g. Dobila sam fantastične vanilice koje su sada
omiljen kolačić u našoj kući.
Aninu
prezentaciju možete pogledati ovde.
Jaoo vanilice :) nisam ih jela sto godina :D a tako vracaju u detinjstvo :) obozavam ih :)
ReplyDelete