Sirup od kafe

Ćaskajući sa forumskom drugaricom Alex dotakle smo se teme Opera torte. Torta sjajno izgleda i presek prosto mami. Istog trena poželela sam da napravim ovu torticu za svoju dušu. Čak sam i Alex obećala da ću prionuti na posao. Našla sam poveliki broj recepata i izdvojila jedan koji je najviše obećavao. E, pa za taj recept neophodan je coffee essence, tačnije slatki sirup od kafe.

Recept je zahtevao 6 šoljica espresso kafe. Kako kod kuće nemam aparat za espresso, a da kupujem u kafiću nije mi padalo napamet, odlučila sam da sirup napravim sa ness kafom. Tada sam se našla u nedoumici koliko je to tačno 6 espressa u mililitrima. Prema Evropskim standardima  jedan espresso ima 30 ml, međutim u Americi (USA) i Australiji uobičajeno je da espresso ima 60 ml (dupli). Obzirom da je australiski recept u pitanju, odlučila sam se za varijantu od 60 ml, pa šta bude :-)

 
Varijanta No1. Sirup od Ness kafe
Potrebno:
360ml vode
4 kašike ness kafe
1 šolja (doncafe) šećera ( 150g )

Priprema:
Vodu, šećer i ness kafu staviti da provri. Smanjiti temperaturu i lagano kuvati  oko sat vremena. Sirup treba da postane sjajan i gust. 
Sirup je divan, dominira miris i ukus ness kafe. Takođe ima jednu specifičnost, što se više muti postaje svetliji i penastiji. Primena je mnogo. Za prelive sladoleda, u filovima torti, kolača, kao punjenje za praline...

Tu nije kraj.....
Pomislila sam kako bi tek sirup od turske kafe bio sjajan. :-)
Varijanta No2.  Sirup od turske kafe
Potrebno:
6 kašičica turske kafe
6 šoljica vode ( 90-100ml )
1 šolja (doncafe) šećera ( 150g )

Priprema:
Skuvati 6 šoljica crne turske kafe. Ostaviti da se malo slegne toz.
U cediljku postaviti gazu presavijenu u nekoliko slojeva. Pažljivo presuti kafu, kako se ne bi preterano uzdrmao toz na dnu. Ostaviti 10 min da se dobro ocedi. (slika 1.)
Preliti proceđenu kafu u šerpu dodati 1 šolju šećera. (slike 2. i 3.)
Kuvati sat vremena na laganoj vatri. Moj šporet ima 12 podeoka, ja kuvam na 6.
Topao sirup presuti u teglice. U teglicu staviti prvo kašičicu, pa preko nje sipati sirup kako teglica ne bi pukla od visoke temperatire.
Od ove količine dobije se pola male teglice. Sirup je gust i sjajan. Dovoljno je 3-4 kašičice u filu kako bi se dobio odličan kafeni ukus.
Sjajan sirup za sladolede, filove, praline...čak i za belu kafu  ;-)

Update 15.09.2012:
Posle nedelju dana u frižideru sirup od obične turske kafe je počeo da se kristališe. Za razliku od njega sirup od ness kafe još je u odličnom stanju. Podjednako sjajan, kremas i ukusan.

Comments

  1. Ivana, ti si zena od akcije, svaka cast!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, trudim se da mi svaki dan bude potpuno ispunjen :-)

      Delete

Post a Comment

Popular Posts