Eljdo pita
Septembar je već uveliko tu. Mada nas je počastio toplim - letnjim danima, noći nam daju nagoveštaj hladnijeg vremena koje stiže. Danas je tmuran i hladan dan, pravi jesenji. Zato je prava prilika da vas upoznam sa jednom sjajnom namirnicom - heljom i da vas počastim još jednim sjajnim receptom moje drage forumske drugarice Violete. Kišnim danima uz šolju jogurta odlično paše parče tople Eljdo pite (ovo je pravi naziv, ne fali h ;-)) Ima malo više posla, ali se itekako isplati.
Potrebno
Za kore:
300g heljdinog brašna
300g belog brašna
3 čaše mleka
3 čaše vode
3 kašičice soli
3 kašike ulja
Za fil:
5 jaja
1/2kg sira
Za kore:
300g heljdinog brašna
300g belog brašna
3 čaše mleka
3 čaše vode
3 kašičice soli
3 kašike ulja
Za fil:
5 jaja
1/2kg sira
malo ulja
soli po ukusu
soli po ukusu
Priprema:
Od navedenih sastojaka za kore pripremiti testo kao za palačinke malo gušće.
Od navedenih sastojaka za kore pripremiti testo kao za palačinke malo gušće.
Ispeći
palačinke.
Umutiti jaja i dodati sir.
Umutiti jaja i dodati sir.
Nauljiti tepsiju i ređati: palačinka - 3 kašike fila.
Poslednju palačinku premazati i pitu iseći kao tortu.
Peći na oko 200 C˙oko sat vremena ili dok korica lepo ne porumeni.
Peći na oko 200 C˙oko sat vremena ili dok korica lepo ne porumeni.
Comments
Post a Comment