16 February 2012

Tićini medenjaci



Tića je moja starija sestra od strica. Ovaj recept sam dobila od nje pre 15. godina. Uz manje izmene ovo je ubedljivo najbolji recept za medenjake koji sam do sada pravila.

Potrebno:
50g putera
250g šećera
3 jajeta
3 kašike meda
1 kašičica začina za medenjake (cimet, đumbir, karanfilić, muskatni oraščić, anis)
1 prašak za pecivo
500g brašna
 


Umutiti jaja sa šećerom. Dodati omekšali puter.Po originalnom receptu koristio se margarin, ali ja više volim ukus i miris putera. Brašno pomešati sa praškom za pecivo i začinima. Dodati smesi sa jajima.Zamesiti meko pomalo lepljivo testo. 
Nauljiti dlanove i od testa praviti kuglice veličine manjeg oraha. Nakon nekog vremena biće potrebno ponovo nauljiti ili oprati ruke. Ređati u pleh postavljen peka papirom. Ostaviti mesta jer dosta narastaju. Uz pomoć kašičice malo ih spljoštiti.  Ja koristim kašiku za med, jer ostavlja lep trag. Peći 10-12 min na 200*C.

Ostaviti medenjake da se malo ohlade.  Divni su I bez ukrašavanja, ali možete ih ukrasiti royal icingom po želji. 
 
Pošto ne volim živa jaja ni u kom obliku izbegavala sam ovu glazuru. Royal icing se sastoji od termiči neobrađenih belanaca. Pre mesec dana sam otkrila metodu kojom se pasterizuju belanca kod izrade buttercream frosting-a. U pitanju je video klip 1:2:3 Swiss Meringue Buttercream.Belanca se blago pomešaju sa malo soli i kristal šećerom. Nad parom se mešaju dok se ne rastopi šećer. Kako je temperature topljenja šećera veća od temperature na kojoj se belanca pasterizuju, znaćete da je gotovo kada pod prstima više ne osećate kristale šećera. 

royal icing
 Pomislila sam da bi ova metoda bila primenljiva i na rojal icing. Može, bez problema. Kada se šećer rastopi ostaviti malo belanca da se prohlade pa im dodati sok limuna, malo gustina i šećer u prahu do željene gustine. Dodati boje ili ostaviti belo kao što sam to ja uradila.


06 February 2012

Coffee WOW torta



Ova torta je nastala kao kombinacija WOW i Betty Boop torti sa coolinarike, uz manje moje izmene. I sama sam bila iznenađena kako je fenomenalno dobro ispala. Ko god je probao, tražio je recept. Mirisna, sočna, čokoladna...
Potrebno:
300 g brašna
200 g šećera
100 g čokolade
100 g putera (rastopljenog)
100 ml mleka
100 ml vrele vode
50 g kakao praha (nezaslađenog)
6 kom jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
preliv:
100 ml jake kafe
50 ml likera od čokolade
1 kašika ruma
50 ml mleka
fil:
400 ml mleka
100 ml čokoladnog likera (Mistique Chocco)
100 g šećera
2 pudinga od karamele
3 žumanceta
3 kašike ruma
100g mlečne+50g crne čokolade
500 ml slatke pavlake
1 paketić želatina (10g)
ukrašavanje:
šlag
čokoladne mrvice
čoko transver
čokolada

Priprema:
Ugrejati rernu na 180C.
Pomešati brašno, kakao prah i prašak za pecivo, pa prosejati.
Otopiti čokoladu i puter.Provreti vodu.
Umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodati im otopljenu čokoladu sa puterom, mleko i vrelu vodu.
Dodavati brašno sa kakaom i praškom za pecivo.
Umutiti čvrst sneg od belanaca i lagano umešati u testo.
Postaviti peka papir na dno kalupa r26 cm, pa uliti testo.
Peći 35 – 45 minuta.
Ostaviti da se ohladi. Kora nije ravna,pa taj ispupčeni deo isecite. Veoma je ukusno! Prerezati koru na tri dela.
preliv:
Pomešati kafu, mleko, liker i rum.
fil:
Izdvojiti malo mleka i u njemu razmutiti žumanca, prašak za puding, šećer i vanilin šećer. U ostatku mleka, likeru I rumu na laganoj vatri istopiti bielu cokoladu. Dodati smesu sa žumancima i skuvati gustu kremu. Prekriti prozirnom folijom površinu kreme i ostavite da se ohladi.
Kada se krema ohladi umutiti slatku pavlaku. Mutiti mikserom kremu pa joj dodati rastopljen želatin. Lagano umešati umućenu slatku pavlaku. Fil podeliti na 3 dela. 

Spajanje:
Na podmetač staviti prvu koru. Oko nje postaviti obruč za torte (deo od pleha sa štipaljkom).
Natopiti prelivom (3 kašike), premazati kremom, poklopiti drugom korom, natopiti prelivom, premazati kremom, preklopiti trećom korom, natopiti prelivom i premazati kremom. Tortu ostaviti u frižideru preko noći. Surtadan skinuti pažljivo obruč (zavući tanak nož između torte i obruča i opkrojiti), premazati tortu šlagom i ukrasiti po želji. Ja sam stavljala čoko transver.


05 February 2012

Kanelbullar



Cimet rolnice. Mekane, mirisne...Upakovane u haljinice od bele čipke (korpice). Kada sam ih prvi put ugledala bila je to ljubav na prvi pogled. Iz stare bakine kuhinje širio se za mene do tada nepoznati miris. Ujna nam je opet spremila nešto novo, egzotično. Nešto što nam je bar malo približavalo Švedsku, njihov dom. Bullari su se pušili ispod krpe I trebalo je sačekati da se malo prohlade, ali ja to jednostavno nisam mogla. Meni su I dan danas najbolji onako vreli...
Kanelbullar
Sastojci:
150 g margarina
5 dl mleka
50 g svežeg kvasca
1/2 kašičice soli
11/2 dl šećera (3/4 čaše od 2 dl)
13 dl brašna (6 ½ čaše od 2 dl)
2 kašičice kardemuma

Fil:
Margarin za mazanje
kristal šećer (običan)
Kesica cimeta

Još je potrebno:
1 jaje
Pearl Socker (krupni šećer koji se ne topi na visokim temperaturama)

Priprema:
U mlakom mleku rastopiti kvasac i 1 kašiku šećera. Ostaviti da naraste. Brašno prosejati I pomešati sa solju, šećerom i kardemumom. U sredini napraviti udubljenje. Margarin rastopiti. Brašnu dodati narastao kvasac i margarin. Zamesiti glatko, meko testo. Ostaviti na toplom 40 min da naraste.
Testo premesiti. Podeliti na 2 dela. 

Svaki deo rastanjiti na 1/2 cm debljine. Premazati margarinom, posuti šećerom I cimetom. Urolati. Seći šnite 1,5-2 cm širine. Svaki šnit staviti u pripremljene korpice. Pripremiti 40 korpica. Svaki bullar premazati umućenim jajetom I posuti krupnim šećerom. 


Uključiti rernu da se greje na 250C. Za to vreme bullari narastaju. Peći 10 min, da lepo porumene. Pečene bullare ostaviti ispod krpe da se prohlade.


Kada sam po prvi put požurila da probam bullare susrela sam se sa problemom. Korpica nikako nije htela da se odlepi od kolača. Međutim, kada se lepo sačeka, korpica malo ovlaži i bez problema se skine. Samo treba sačekati ...  :-)


03 February 2012

Pomorandžina korica u prahu


      Dugo sam razmišljala da li uopšte da objavljujem ovaj post.  Korica limuna i pomorandže postali su gotovo neprijatelj  no.1  našeg zdravlja. Mama troje dece ne bi trebalo da se dvoumi, zdravlje njenog potomstva treba da je na prvom mestu! I jeste. Ali  ja tako volim miris i ukus ovih korica u kolačima.
U zemlji Srbiji zaista je gotovo nemoguće naći organski gajene pomorandže. A i da može da se nađe, čini mi se da bi cena bila ta koja bi zaustavila svako razmišljenje o pomorandžama. 

Limun je druga priča. Moja baka je gajila drvo limuna u sred Šumadije.  Bio je poput kućnog ljubimca. Svakog proleća iznosili smo ga napolje, a sa početkom jeseni ubacivali u hodnik. Za taj poduhvat bilo je potrebno 2 odrasla muškarca  ili tri prosečne žene. Bio je veliki, razgranati limun.  Rađao je sitne zelene plodove. Baka  je insistirala da ih ne beremo tada, već da ih ostavimo da uzrele još nekih godinu dana.
I zaista dogodine bi ti mali kržljavi limun nalik  limunčići postajali  pravi limunovi žuto zelene boje. Nikada oni nisu imali jarko žutu boju primorskih limuna, ali su bili aromatični i što je najvažnije kora im nije „tretirana“ ni sa čim.

Na netu sam našla brojne recepte za uklanjanje pesticida sa kore. Koliko je to zaista efikasno niko ne zna da kaže.  Pojedini stručnjaci tvrde da nikakav tretman ne može da pomogne i da je jedino rešenje da voće gulimo. Sa druge strane postoje i oni koji kažu da je i samo natapanje u običnoj vodi dovoljno da se znatno smanji koncentracija pesticida i fungicida u kori.  Od viška glava ne boli. Kada već peremo voće zašto to ne bismo radili smesom koja “obećava“, a nije je teško napraviti.

Smesa za uklanjanje pesticida(fungicida)
Potrebno:
1 šolja vode
1 šolja sirćeta
1 kašika sode bikarbone
20 kapi ekstrakta semenki grejpfruta ESG 

Priprema:
Sve se pomeša, voće se potopi i ostavi 5 minuta. Potom se ispere i koristi.
Ukoliko pravite smesu za poneti možete izostaviti sirće i takvu tečnost sipati u bocu sa raspršivačem.

Ekstrakt semenki grejpa (ESG ) možete potražiti  kao Citrofit. Ukoliko niste u mogućnosti da nađete izostavite ekstrakt.

Sledeće što sam na netu našla je zanimljiv članak po kome su savremene vrste  pesticida termolabilne, te se termičkom obradom razgrađuju. Ovo saznanje mi je dalo zeleno svetlo da pripremim nešto o čemu već dugo vremena razmišljam.  Korice pomorandže ili limuna pretvorene u prah.


Pomorandžina korica u prahu

Potrebno:
Pomorandže

Priprema:
Koricu pomorandže dobro oprati i tretirati smesom za uklanjanje pesticida i fungicida.
Oštrim nožem oguliti koru. Korica treba da je tanka sa što manje žutog dela.
Koru poređati na peka papir tako da je strana sa žutim delom okrenuta na gore.
Ostaviti da se suši 2 dana na sobnoj temperaturi.
Ugrejati rernu na 100 C Ubaciti koru da se osuši do kraja. Kada kora dobije tamniju nijansu i na dodir postane krta gotovo je. Zaboravila sam da pratim vreme ovaj put, ispraviću kada sledeći  put budem radila.

Korice samleti u avanu ili još bolje u mlinu za kafu. Miris koji se širi je fantastičan!!!. 
Uvek sam se pitala kako Štarkovi  Čajni kolutići imaju tako intenzivan miris pomorandže. E pa to je to, to je taj miris. Otkrovenje.
 Kašičica praha jednaka je količini  oguljene korice jedne pomorandže.


Postupak je isti u slučaju limuna, limete, grejpa….

Ukoliko imate prilike da kupite zdrave neprskane plodove ovaj recept je pravi pogodak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...