Pomorandžina korica u prahu


      Dugo sam razmišljala da li uopšte da objavljujem ovaj post.  Korica limuna i pomorandže postali su gotovo neprijatelj  no.1  našeg zdravlja. Mama troje dece ne bi trebalo da se dvoumi, zdravlje njenog potomstva treba da je na prvom mestu! I jeste. Ali  ja tako volim miris i ukus ovih korica u kolačima.
U zemlji Srbiji zaista je gotovo nemoguće naći organski gajene pomorandže. A i da može da se nađe, čini mi se da bi cena bila ta koja bi zaustavila svako razmišljenje o pomorandžama. 

Limun je druga priča. Moja baka je gajila drvo limuna u sred Šumadije.  Bio je poput kućnog ljubimca. Svakog proleća iznosili smo ga napolje, a sa početkom jeseni ubacivali u hodnik. Za taj poduhvat bilo je potrebno 2 odrasla muškarca  ili tri prosečne žene. Bio je veliki, razgranati limun.  Rađao je sitne zelene plodove. Baka  je insistirala da ih ne beremo tada, već da ih ostavimo da uzrele još nekih godinu dana.
I zaista dogodine bi ti mali kržljavi limun nalik  limunčići postajali  pravi limunovi žuto zelene boje. Nikada oni nisu imali jarko žutu boju primorskih limuna, ali su bili aromatični i što je najvažnije kora im nije „tretirana“ ni sa čim.

Na netu sam našla brojne recepte za uklanjanje pesticida sa kore. Koliko je to zaista efikasno niko ne zna da kaže.  Pojedini stručnjaci tvrde da nikakav tretman ne može da pomogne i da je jedino rešenje da voće gulimo. Sa druge strane postoje i oni koji kažu da je i samo natapanje u običnoj vodi dovoljno da se znatno smanji koncentracija pesticida i fungicida u kori.  Od viška glava ne boli. Kada već peremo voće zašto to ne bismo radili smesom koja “obećava“, a nije je teško napraviti.

Smesa za uklanjanje pesticida(fungicida)
Potrebno:
1 šolja vode
1 šolja sirćeta
1 kašika sode bikarbone
20 kapi ekstrakta semenki grejpfruta ESG 

Priprema:
Sve se pomeša, voće se potopi i ostavi 5 minuta. Potom se ispere i koristi.
Ukoliko pravite smesu za poneti možete izostaviti sirće i takvu tečnost sipati u bocu sa raspršivačem.

Ekstrakt semenki grejpa (ESG ) možete potražiti  kao Citrofit. Ukoliko niste u mogućnosti da nađete izostavite ekstrakt.

Sledeće što sam na netu našla je zanimljiv članak po kome su savremene vrste  pesticida termolabilne, te se termičkom obradom razgrađuju. Ovo saznanje mi je dalo zeleno svetlo da pripremim nešto o čemu već dugo vremena razmišljam.  Korice pomorandže ili limuna pretvorene u prah.


Pomorandžina korica u prahu

Potrebno:
Pomorandže

Priprema:
Koricu pomorandže dobro oprati i tretirati smesom za uklanjanje pesticida i fungicida.
Oštrim nožem oguliti koru. Korica treba da je tanka sa što manje žutog dela.
Koru poređati na peka papir tako da je strana sa žutim delom okrenuta na gore.
Ostaviti da se suši 2 dana na sobnoj temperaturi.
Ugrejati rernu na 100 C Ubaciti koru da se osuši do kraja. Kada kora dobije tamniju nijansu i na dodir postane krta gotovo je. Zaboravila sam da pratim vreme ovaj put, ispraviću kada sledeći  put budem radila.

Korice samleti u avanu ili još bolje u mlinu za kafu. Miris koji se širi je fantastičan!!!. 
Uvek sam se pitala kako Štarkovi  Čajni kolutići imaju tako intenzivan miris pomorandže. E pa to je to, to je taj miris. Otkrovenje.
 Kašičica praha jednaka je količini  oguljene korice jedne pomorandže.


Postupak je isti u slučaju limuna, limete, grejpa….

Ukoliko imate prilike da kupite zdrave neprskane plodove ovaj recept je pravi pogodak.


Comments

  1. Vrlo lepo i vrlo korisno. Moram da probam.

    ReplyDelete
  2. Jako zgodan recept. Ja sam do sada samo kandirala koricu, ali i ovo je super!

    ReplyDelete
  3. Probajte nećete zažaliti, sjajno je. Počela sam da dodajem prah u svaki slatkiš ;-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts