KuVarijacije: Bačka pita

 

Danas je dan kada objavljujemo recepte i utiske vezane za  Bačku pitu, koja je bila naš ovomesečni zadataku u okviru  igrice za food blogere KuVarijacije .
Recept je sa Coolinarike,a objavila ga je korisnica Dubravka  56. Bačku pitu sam inače odmah uočila i jedva čekala da napravim.

 Sastojci
600g brašna
30 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 jaje
5 kašika ulja
2 dl mleka
2 dl vode

Fil:  
4 kašike neotopljene masti ili maslaca
4 kašike šecera
3 žumanca
100 g suvog grožđa

Priprema:
     Prilikom izrade testa nisam naišla na poteškoće.
Ugrejati  1 dl mleka sa kašičicom šećera i malo brašna. Razmutiti kvasac i ostaviti da naraste. U posudi prosejati brašno dodati ostale sastojke. Zamesiti mekano testo koje se ne lepi. Trebalo je dodati još 120g brašna. Ostavila sam ga 30 min da prvi put naraste, premesila i ponovo ostavila 20 min na toplom.

Za to vreme sam pripremila fil. Penasto sam umutila mast, šećer, žumanca i sok limuna. Dodala sam i kesicu vanilin šećer (što je bilo jedino odstupanje od recepta).
Učinilo mi se da je fil previše redak. Pomislila sam da ga ostavim u frižideru neko vreme, međutim kako niša o tome nije rečeno ni u receptu ni u komentarima nisam.

 

Razvila sam testo na ½ cm debljine. Premazala filom i obilno posula mešavinom belog i crnog suvog grožđa.

 Tu nastaju problemi. Fil je ipak bio previše mekan. Kako sam pokušavala da urolam testo, tako je fil izlazio, cureo sa svih strana. Grožđe sa njim. Nekako sam ipak uspela da pitu urolam i presečem je po pola. Sada je trebalo rolat uviti u spiralu. Tako sam bar ja razumela recept. Dok sam jednom rukom držala  jedan kraj rolata drugom sam pokušavala da ga uvijem u spiralu. Išlo je prilično trapavo. Fil je dodatnio cureo i ubrzo je ceo rolat bio izmazan filom. Kasnije se ispostavilo kao dobra stvar jer je prilikom pečenja rolat dobio sjajnu boju.

Prebacila sam oba rolata na pleh pokriven peka papirom i stavila u rernu da se peče na 200C sledećih 30 min.

Bila sam prilično nezadovoljna kako  mi je  išla izrada ove Bačke pite do tog trenutka. Međutim iz rerne su počeli da se šire miomirisi. Svaki čas je neko ulazio u kuhinju  da zaviri u rernu. Svi smo bili nestrpljivi.
Iz štrudle je izašlo još fila, koji se tokom pečenja pretvorio u braon- žuti  karamel.

 U tom trenutku moja Bačka pita nije uopšte bila tako reprezentativna. Međutim čvrsto sam rešila da recept ispoštujem do kraja. Ostavila sam da se ohladi, očistila je od karamellisanog fila i posula prah šećerom. Plašila sam se da posle onolikog curenja u piti nije ostalo ni fila ni grožđa. Međutim pita je sasvim divno izgledala isečena na šnite. Nije se razlistala kao na slici sa coolinarike, ali je meni ipak bila divna. Predivno mekana i misrisna.
Braon- žuti karamel je podsećao na bombone i klinci su se otimali oko njega.
Zaista nisam sigurna u čemu je tačno bio problem. Praviću je ponovo jer je veoma ukusna. Testo je samo po sebi mekano i divno za rad. Fil ću sledeći put ili smanjiti (jer je i ovako više od pola iscurelo), ili ga držati u frižideru pre filovanja, ili ću koristiti maslac.


U svakom slučaju iako me namučila, preporučujem izradu ove pite (sa manjim izmenama).


Comments

  1. Pozdrav Ivana! :) Nisam do sada primetila tvoj blog, a bas mi se dopada... A svidja mi se i to sto imas troje kreativnih klinaca... :) Ja imam jos jako malog bebca.
    Vidim da si i ti motala pitu isto kao i ja. Ma, nema veze. Popravicemo to drugi put...
    Veliki pozdrav! :)

    ReplyDelete
  2. odlican blog, sa dobrim receptima... sve pohvale... pozdrav iz Smedereva

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts