Brownies sa kakaom
Da li ste do sada probali brownies? Da li vas je nakon američkog filma mučilo pitanje šta
su i kakvi su ti čokoladni zalogajčići, koje glavni glumci uz poprilično mmmmmm…mmmm….trpaju
u usta? Mene jeste. Zato sam se bacila u akciju i pronašla goooomilu recpata za
ovaj američki kolač. Postoji zaista puno varijacija na temu. Sa mlečnom čokoladom, sa 70% kakaa…sa kakaom u
prahu, sa ili bez orašastih plodova….I na kraju chewy, cakey or fudgy brownies. Što bi značilo u slobodnom prevodu brownies sa čvrstom vazdušastom, mekom vlažnom ili ekstra zbijenom, ekstra vlažnom strukturom. Bilo je veoma teško odlučiti se za bilo koji
od ponuđenih recepata. Hej, pa ja još nisam probala ni jednu od ponuđenih
varijanti da bih mogla da kažem – volim to i to.
Upravo
stoga, odlučila sam da krenem od početka i od najjednostavnije varijante. Ovaj
recept je veoma cenjem u blogerskim vodama, pa sam odlučila da mu dam šansu. Kako
je moja porodica upoznata i oduševljena sa konceptom australiske Mud cake,
pretpostavila sam da će im se ova chewy varijanta svideti. Znate šta? Bila sam
100% u pravu. Sledeća varijanta je sa čokoladom
za kuvanje i možda ponekim lešnikom. Videću već. Jedno je sigurno brownies će uskoro
opet biti na našem meniu.
Brownies sa kakaom
Potrebno:
140g
putera
280g
šećera
80g gorkog kakaa
80g gorkog kakaa
1/4
kašičice soli
1/2
kašičice ekstrakta vanile
2 jajeta (a klase, hladna)
65g brašna
2 jajeta (a klase, hladna)
65g brašna
opciono
šaka
oraha, lešnika, čokoladne kapljice...
Priprema
Rešetku
postaviti na donje ležište u rerni. Uključiti rernu da se ugreje na 165C*
Po
originalnom receptu potrebno je pleh veličine 20cm x 20cm obložiti peka papirom
ili folijom.
Ja nisam, jer sam koristila (po prvi put) moj novi silikonski (okrugli) pleh.
Pomešati
puter, šećer, kakao i so u posudi (sigurnoj za upotrebu u microtalasnoj). Staviti posudu u mikrotalasnu. Nisam
merila vreme, ali je potrebno oko minut vremena na 800w, da se sve lepo rastopi.
Dobro izmešati i ostaviti da se malo prohladi (da bude toplo umesto vrelo).
Neka vas ne zbuni tekstura smese. Prilično je gromuljasta - mene podseća na
popareni mak.
Dodati
jedno po jedno jaje i ekstrakt vanile. Dobro izmešati. Smesa je sada već
homogena, sjajna i glatka.
Dodati
brašno i nekoliko puta snažno izmešati spatulom. Dodati po želji lešnike,
kapljice čokolade..
Izliti
u pripremljni pleh.
Peći
35 min, ili dok čačkalica zabodena u centar ne izađe samo malo zamrljna.
Ostaviti
da se potpuno ohladi na žici. Ukoliko želite lep presek stavite u frižider na
pola sata (pošto se već ohladilo)
Uz
pomoć peka papira ili folije izvaditi brownies iz pleha. Kod silikonskog pleha ova
faza nije bila potrebna.
Iseći
na 16 - 25 komada, u zavisnosti od željene veličine brownies-a.
Ovo
su chewy brownies, ukoliko želite da budu fudgy, deo običnog šećera zamenite
braon šećerom.
Bas socno izgledaju. I mi ih puno volimo...
ReplyDeleteJesu sočni, baš baš. I mi ih volimo :-)
DeleteMmm omiljeni :) moracu da probam i ovaj receptic :)
ReplyDeleteProbaj Cokoladice, pa mi javi kako ti se sviđa :-)
Delete