Mokra čokoladna torta



Kraj je školske godine. Moram ovako javno da se pohvalim da su moja dva školarca pokazala sjajan uspeh. I ćera  (5. razred) i sin (2. razred) završili su ovu školsku godinu sa uspehom 5,00. Malo je reći da sam ponosna na njih. Zato sam im posvetila ovu jednostavnu, a tako ukusnu tortu. Za sve sjajne đake i njihove roditelje (znaće oni zašto :-)). 
Recept je sa foruma Minjine kuhinjice. Svratite, tamo ima još mnoštvo sjajnih recepata.



Mokra čokoladna torta
Biskvit:
2 jajeta
12 kašika šećera
13 kašika mleka
12 kašika brašna
1 prasak za pecivo
1 kašika kakaa ili cokolade u prahu
1/4 kašičice soli

Umutiti belanca. Žumanca umutiti sa šećerom. Dodati mleko i mešavinu brašna, praška za pecivo, kakaa i malo soli. Umešati lagano belanca. Okrugao pleh (28cm ) pokriti peka papirom.Sipati smesu i peći 20-25 min na 200C* .
Kad je biskvit gotov istresti ga i prepoloviti, tako da se dobiju 2 kore.
(zatim ispeci jos jedan isti biskvit-da se na kraju dobiju 4 kore)

Kalup oprati. Prekriti alu ili prijanjajućom folijom. Pripremniti za slaganje!

Fil:
1 litar mleka
1 margarin
12  kašika šećera
200g čokolade
200g mlevenih lešnika ili oraha (ja sam koristila orahe)

Litar mleka, margarin, 12
kašika šećera i 200g čokolade za kuvanje staviti na šporet da provri.
Kada provri i sve se istopi i homogenizuje dodati orahe. Kratko ih popariti. Ja obožavam miris, a i ukus poparenih oraha.:-)
Skloniti sa vatre i vrućim filom zalivati koru po koru i slagati u kalup.


U kalup naliti 2-3 kutlače fila. Preko staviti prvu koru. Koru zaliti sa 4-5 kutlača fila. Ponoviti postupak. Poslednja je kora koju takođe treba preliti filom. Prekriti folijom i ostaviti u frižideru bar 12 sati.Što duže stoji torta je ukusnija. Sutradan tortu izvrnuti na tacnu. 
Ukrasiti šlagom ili čokoladnom glazurom.
 
Torta je sočna, čokoladna, ne previše slatka. Takođe je veoma ekonomična, jer sa veoma malo namirnica dobijete veliku tortu težine 3 kg. Izuzetno je ukusna, dostojna svake svečanosti.

Comments

Popular Posts